Bosna i Hercegovina     | 04.01.2021. 18:37 |

ZDK - U posljednjih 13 dana od koronavirusa preminule ukupno 32 osobe

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. januara (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) pojašnjava da u Zeničko-dobojskom kantonu od posljedica infekcije Covid-19 u protekla 24 sata nisu preminule 32 osobe, nego da se radi o ukupnom broju preminulih u tom kantonu u periodu od 23. decembra prošle godine do današnjeg dana.

U informaciji INZ-a, ističe se i kako je u prvoj sedmici 2021. godine, do jutros, odnosno posljednjeg ažuriranja, zabilježeno ukupno devet smrtnih slučajeva u tom kantonu, od čega šest u Zenici te po jedan u Žepču, Kaknju i Tešnju.

-U izvornoj informaciji Zavoda za javno zdravlje Federacije (ZZJZF BiH) jasno je navedeno da se radi o broju evidentiranih slučajeva u protekla 24 sata, što nužno ne znači da su osobe čiji je broj naveden u tom izvještaju umrle u protekla 24 sata.

Naime, nadležna Služba Instituta za zdravlje i sigurnost hrane svakog dana, redovno, svakog jutra, elektronskom poštom informiše Zavod za javno zdravstvo FBiH o broju umrlih po općinama i gradovima, broju hospitaliziranih po ustanovama u ZDK, broju osoba na respiratorima i drugo.

Međutim, podatak koji je prezentiran jutros javnosti razlika je broja unesenih između dva ažuriranja posebne baze u koju podatke unose ovlašteni operateri iz kantona - pojasnili su iz INZ-a.

Napominje se da, iz tehničkih razloga, u navedenu bazu podataka nisu unošeni podaci iz ZDK nakon 22. decembra prošle godine te da je jutros, 4. januara, baza ažurirana po danima za sve protekle dane.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije