Stranačke aktivnosti     | 05.01.2021. 07:47 |

Saopćenje za javnost Kantonalnog odbora SDA Sarajevo

FENA Saopćenje

KO SDA Sarajevo: Naša su rješenja Faruk Kapidžić, njihova ukidanje Ministarstva za zaštitu okoliša 

KO SDA Sarajevo pozdravlja aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i ministra Faruka Kapidžića, a koji su u saradnji sa UNDP-om raspisali Javni poziv za subvencioniranje zamjene peći/kotlova na ugalj i ostala čvrsta goriva certificiranim pećima/kotlovima i toplotnim pumpama u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo.

Navedeni projekat je, uz zaustavljanje urbicida i neplanske i divlje gradnje u Sarajevu koje je Kapidžić počeo provoditi, te obezbjeđenje dodatnih zelenih površina u našem gradu, samo jedna u nizu aktivnosti iz seta mjera resornog ministra i ministarstva, a koji za cilj imaju smanjenje zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo.

Za veoma kratak period, Kapidžić je svojim pristupom promijenio paradigmu rada ovog ministarstva i postigao rezultate u oblasti za koju je zadužen, za šta je dobio podršku šire društvene zajednice, domaće i međunarodne, te time i ispunio očekivanja Stranke demokratske akcije koja ga je na tu poziciju imenovala kao eksperta.

S druge strane, aktuelna Skupštinska većina je za svoj prvi potez odabrala šokantno gašenje upravo Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i njegovo spajanje sa odveć opterećenim Ministarstvom komunalne privrede. Također, na sutrašnjoj sjednici na poziciju ministra tog spojenog ministarstva bit će imenovan čovjek koji, ne samo da ne dolazi iz struke vezane za urbanizam i zaštitu okoliša, nego čak i ne živi u Kantonu Sarajevo i pitanje je kako će moći odgovoriti zadatku koji je pred njim. 

SDA-ovo delegiranje nezavisnog eksperta Faruka Kapidžića za ministra, ispred akademske zajednice arhitekata i urbanista, i gašenje upravo Ministarstva za zaštitu okoliša od strane nove/stare većine u KS, možda i najbolje oslikava razliku između njihovih ispraznih priča i populizma, i naše opredjeljenosti za unaprjeđenje kvalitete života građana Sarajeva.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'