Svijet     | 05.01.2021. 13:04 |

Kina pozdravlja dolazak tima WHO-a u istrazi o porijeklu koronavirusa

FENA Internet

ŠANGAJ, 5. januara (FENA) – Dok se tim Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) priprema da posjeti Kinu kako bi istražio porijeklo COVID-19, Peking je intenzivirao napore ne samo na sprečavanju novih epidemija, nego također i u oblikovanju narativa kada i gdje je pandemija počela.

Kina je odbacila kritike zbog svog početnog bavljenja koronavirusom, prvi put otkrivenom u gradu Wuhanu krajem 2019., a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je u ponedjeljak da će njena zemlja pozdraviti tim WHO.

U jeku rastućih geoplitičkih napetosti, eksperti tvrde, međutim, kako je malo vjerovatno da će istražiteljima biti  dopušteno da analiziraju neke osjetljivije aspekte pandemije, dok Peking očajnički želi izbjeći da bude optužen za širenje virusa koji je odnio više od 1,8 miliona života širom svijeta.

-   Čak i prije ove istrage, vodeći zvaničnici obje strane imali su veoma polarizirana mišljenja o porijeklu pandemije – izjavio je Yanzhong Huang, visoko analitičar u Vijeću za međunarodne odnose, američkoj analitičkoj grupi.         

-  Oni će morati biti politički oprezni i izvlačiti zaključke koji su prihvatljivi za sve značajne aktere - dodao je.

U nedjelju je visoki kineski diplomata Wang Yi pohvalio kineske antipandemijske napore, tvrdeći da Kina, ne samo da je suzbila broj zaraženih u zemlji, nego je također „preuzela vodstvo u globalnoj odbrani od epidemije“, pružajući pomoć za više od 150 zemalja.

Svjestan, međutim, kritika s kojima se Kina suočava širom svijeta, Wang je također postao prvi najviše rangirani zvaničnik koji je doveo u pitanje saglasnost oko porijekla COVID-19, rekavši da „sve više i više studija“ pokazuju da se virus pojavio u više regija.

Kina je optužena za zataškavanja koja su odgodila prvobitni odgovor na pandemiju, omogućujući daljnje širenje virusa.

Ta je tema još osjetljiva, dok je samo nekolicina studija o porijeklu COVID-19 dostupna u javnosti.

Pojavili su se, međutim, nagovještaji da je Kina spremna da podijeli informaciju koja je u suprotnosti sa zvaničnom slikom.

Prošle je sedmice studija Kineskog centra za kontrolu bolesti pokazala da uzorci krvi uzeti od 4,43 posto stanovništva Wuhana sadrže antitijela na COVID-19, ukazujući da je stopa zaraze u gradu bila kudikamo viša nego što se prvobitno priznavalo.

Naučnici, međutim, tvrde da Kina također mora podijeliti sve nalaze koji ukazuju da je COVID-19  kružio među lokalnim stanovništvom dugo vremena prije nego što je zvanično identifikovan u decembru 2019., prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo