Kultura     | 05.01.2021. 13:11 |

Promovirana knjiga "Božić, Božić bata" autorice Dragane Tomašević

FENA Alma Pašić

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - Knjige kao što su „Bajram ide...“ i „Božić, Božić bata“ treba objavljivati i čitati da bismo znali sebe i svog komšiju i susjeda, da ne bi zaboravili svoju kulturu i odrekli se prošlosti ili prepustili drugima da nam je tumače, te da bi podsjetili da su ljudima u Bosni zajednička ljubav prema Bogu i bliženjem i svjetski etos. Činjenica da to prakticiraju na različit način znači samo da su ti narodi davno već razvili kulturu dijaloga - napisala je u svojoj poruci autorica knjige "Božić, Božić bata" Dragana Tomašević.

Tomašević je zbog epidemiološke situacije bila spriječena prisustvovati promociji knjige koja je održana danas u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUBBiH).

Ona je u svojoj poruci napisala daje  u knjizi „Bajram ide...“ po prvi put na jednom mjestu sakupljena ramazansko- bajramska književnost, dok knjiga „Božić, Božić bata“ nije prva te vrste na ovim prostorima. U Mostaru je davne 1899. godine izašla obimom mala knjiga „Božićne priče od srpskih pripovjedača“.

Kako navodi, knjiga „Božić, Božić bata“ sadrži tekstove preko 80 autora koji su pisali povodom pravoslavnog praznika Božića i to „od starih vremena" do danas, tj. do savremenih autora.

Uzimajući u obzir činjenicu da su vjerski praznici važan dio ljudskog života i, kako ličnog tako i kolektivnog identiteta, istraživanje je obuhvatilo književne tekstove o pravoslavnom Božiću na našem jeziku od 18. do kraja 20. stoljeća.

Osim književnih tekstova, knjiga uključuje legende, etnografske zapise i recepte za jela koja se tradicionalno prave za Božić u BiH. Počinje tekstovima nastalim u 19. stoljeću, a završava tekstovima napisanim nakon posljednjeg rata u BiH, napisala je Tomašević.

Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, kazao je da knjiga „Božić, Božić bata“ pripada ediciji Memoria Bosniaca u kojoj je već objavljena knjiga autorice Tomašević pod nazivom „Bajram ide“.

- Ova knjiga je rezultat autoričinog istraživanja književnosti koja nam opisuje praznični duh pravoslavnog Božića, njegovu kulturu i tradiciju, ali i vrijeme čuda koja se dešavaju u vrijeme božićnih dana. Knjiga je podijeljena na dva poglavlja, prvo poglavlje nam sa izabranim tekstovima prikazuje Badnji dan, a drugo poglavlje dan Božića. Nadamo se da će čitaoci uz knjigu Božić, Božić bata dobiti sliku Božića koji nema reklamu i potrošačkog načina življenja, već samo sliku Mira i Ljubavi koju Božić donosi - istakao je Ovčina.

Dejan Garić predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta je kazao da je kod ove knjige najljepše za izdvojiti to što za razliku od nekih drugih praznika koji su postali konzumeristički, pravoslavni božićni praznici su nekako zapostavljeni i zaboravljeni, tako da je veliko blago ove knjige upravo to što je izvučeno od zaborava i što je sve to vraćeno nazad i prikazano na jednom mjestu.

- Vidjet ćete to je ogromno blago sakupljeno na jednom mjestu koje može poslužiti i kao razonoda ali i kao veliko naučno blago – dodao je Garić.

Promotori knjige bili su Ismet Ovčina, direktor NUBBiH, Rajko Živković novinar, fra Mile Babić i Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana