Svijet     | 05.01.2021. 14:19 |

Johnson otkazao putovanje u Indiju

FENA Internet

LONDON, 5. januara (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson otkazao je u utorak planirano putovanje u Indiju, navodeći potrebu za nadzorom pandemijske situacije kod kuće.

- Premijer je jutros razgovarao s indijskim premijerom Modijem kako bi izrazio žaljenje što neće moći posjetiti Indiju kasnije ovog mjeseca kako je planirano - rekla je glasnogovornica Downing Streeta, prenio je Reuters.

- U svjetlu lockdowna najavljenog sinoć i brzine širenja nove varijante koronavirusa, premijer je rekao da mu je važno da ostane u Velikoj Britaniji kako bi se mogao usredotočiti na domaći odgovor na virus - navodi ona.

Prošlog mjeseca vlada je najavila Johnsonovu namjeru da posjeti Indiju u sklopu napora da se ubrzaju pregovori o trgovini, s obzirom da Britanija želi sklopiti nove bilateralne sporazume nakon izlaska iz Evropske unije.

Međutim, britanska kriza s COVID-19 od tada se pogoršala porastom broja slučajeva i pacijenata u bolnicama na novom vrhuncu, potaknutom širenjem prenosivije varijante virusa. Johnson je u ponedjeljak najavio novi lockdown.

- Premijer je rekao da se nada da će moći posjetiti Indiju u prvoj polovini 2021. godine, a uoči samita G7 u Velikoj Britaniji kojem bi premijer Modi trebao prisustvovati kao gost - rekla je glasnogovornica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta