Kultura     | 05.01.2021. 16:26 |

Sjednica odbora međunarodne konferencije 'Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. januara (FENA) - U julu 2021. godine u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari u organizaciji i saradnji Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli bit će održan okrugli sto u okviru kojeg će biti predstavljen zbornik radova međunarodne naučne konferencije „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995–2020.: Uzroci, razmjere i posljedice” te biti započete pripreme za narednu međunarodnu naučnu konferenciju čije je održavanje planirano 2022. godine, zaključeno je danas na sjednici Organizacionog i Naučnog odbora te konferencije.  

Prihvaćen je izvještaj o njenom održavanju, a Organizacioni i Naučni odbor konferencije je također izrazio zahvalnost i pozdravio uspješnu saradnju Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli koja je dala dignitet toj konferenciji. Zahvalnost je upućena i Vladi Tuzlanskog kantona, te posebno Vladi Kantona Sarajevo, koja je pružila finansijsku podršku organizaciji međunarodne naučne konferencije.

Kako je još zaključeno na današnjoj sjednici, organizirat će se sastanak rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja s prvim zamjenikom predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisom Zvizdićem, te sastanak s visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom na kojima će biti predstavljeni zaključci međunarodne naučne konferencije „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995–2020.: Uzroci, razmjere i posljedice” i biti zatraženo angažiranje državnih institucija.

U organizaciji četiriju obrazovno-naučnih institucija: Univerziteta u Sarajevu, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i Univerziteta u Tuzli, 19. oktobra 2020. godine u Sarajevu održana je međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Genocid nad Bošnjacima, Srebrenica 1995–2020.: Uzroci, razmjere i posljedice”.

Konferencija je bila tematski fokusirana na tri aspekta: uzroci zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, drugi je razmjere počinjenog genocida i treći je posljedice tog genocida. Na konferenciji su učestvovala 72 eminentna naučnika i istraživača iz dvanaest zemalja svijeta. Rad konferencije odvijao se u četiri panela na kojima su učesnici izložili rezultate svojih istraživanja o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici ali i o drugim srodnim temama.

Članovi Organizacionog odbora konstatirali su da je ova konferencija, pored ostalog, bila prilika da se razmijene iskustva o genocidu u Bosni i Hercegovini, njegovim uzrocima, razmjerima i posljedicama, a to podrazumijeva odgovornost naučnika i cjelokupne intelektualne javnosti.

 - Misleći o Srebrenici, mislimo o Bosni i Hercegovini, njenoj obnovi i budućnosti. Pitanje genocida u Srebrenici pitanje je savjesti cijelog čovječanstva“, naveli su članovi Organizacionog odbora konferencije, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije