Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 08:03 |

Kardinal Puljić-Sattler: Graditi državu u kojoj će svi imati jednaka prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić susreo se u Sarajevu sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU za BiH Johannom Sattlerom, koji je kardinalu Puljiću čestitao božićne blagdane te zahvalio što je u prethodnom razdoblju, otkako je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije, bio graditelj mostova. 

Kako je saopćeno iz Vrhbosanske nadbiskupije, razmijenili su mišljenja o aktualnom stanju u državi te se obojica složili kako je potrebno graditi državu i društvo u kojem će svi biti jednaki pred zakonom i imati jednaka prava te "kako je nužno ispraviti greške koje su nastale s Daytonom".

-Pri tome su istaknuli kako se stvari mogu kretati naprijed unatoč postojećem kompliciranom uređenju. Obojica su se složila kako BiH treba biti država jednakih prava svih njezinih građana i naroda - navodi se u saopćenju.

Razgovarali su i o aktualnoj migrantskoj krizi, a Sattler je zahvalio kardinalu Puljiću što je prije nekoliko dana digao glas te progovorio o ljudskom dostojanstvu koje zaslužuje svaki čovjek.

Zaključili su, kako se navodi u saopćenju, da je to pitanje koje se tiče svih, te je potrebno napraviti strukturu kako bi se taj problem riješio. Također, saglasni su da je neophodno osigurati osnovne i humane uvjete za život migranata.

Bio je to prvi susret kardinala Puljića i Sattlera od njegova stupanja na službu 1. septembra 2019. Obojica su izrazili želju za budućom suradnjom, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana