Svijet     | 06.01.2021. 09:22 |

Turska prošle godine ostvarila rekordni izvoz od 169,5 milijardi dolara

FENA Internet

ANKARA, 6. januara (FENA) - Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan izjavila je da je ta zemlja u protekloj 2020. godini ostvarila izvoz u rekordnoj vrijednosti, od 169,5 milijardi dolara.

Na godišnjem sastanku o evaluaciji prošlogodišnjih trgovinskih rezultata, resorna turska ministrica Pekcan istakla je kako je Turska u decembru prošle godine ostvarila rekordni izvoz od 17,8 milijardi dolara, što je za 16 posto više u odnosu na izvoz ostvaren u istom razdoblju prethodne godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ona je kazala da je Turska prošle godine ostvarila i uvoz ukupne vrijednosti  219,4 milijarde dolara, što je za 4,3 posto više u odnosu na godinu ranije.

Ukazujući na negativne posljedice koje je pandemija COVID-19 imala po globalnu ekonomiju, Pekcan je kazala da je Turska i u takvim tržišnim uvjetima ostvarila zapažene uspjehe, a da se novi veliki ekonomski iskoraci očekuju u narednom periodu.

Turski izvoz prošle je godine iznosio 77,3 posto u omjeru sa uvozom tokom istog perioda.

Broj turskih izvoznika prošle godine je premašio 87.400, što je za 3,6 posto više u odnosu na broj izvoznika te zemlje u 2019. godini.

 

 

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo