Svijet     | 06.01.2021. 11:47 |

Tedros: Kina još nije finalizirala dozvole za dolazak tima WHO-a

FENA Internet

PEKING, 6. januara FENA) -  Kina je saopćila u srijedu da još pregovara sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) o datumima i o dnevnom redu posjete međunarodnih eksperata koji istražuju porijeklo COVID-19, nakon što je čelnik UN-ove agencije kritikovao Peking što nije finalizirao dozvole za misiju.

Kineska pozicija prema traganju za korijenima pandemije „uvijek je bila otvorena i odgovorna“, izjavila je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Kazala je da Kina blisko sarađuje s WHO. Datumi i dnevni red posjete trebaju, ipak, da se finaliziraju, dodala je.

- Problem porijekla virusa veoma je složen. Kako bi osigurale da rad grupe globalnih eksperata u Kini bude uspješan i da se provedu neophodne procedure i relevantni konkretni planovi, obje strane trenutno su još u pregovorima oko toga. Prema mojim saznanjima, tu nije samo problem oko viza, tačnog datuma i dnevnog reda posjete – izjavila je   Hua na redovnom brifingu za novinare.

Kineski eksperti za kontrolu bolesti trenutno su okupirani višestrukim klasterima manjeg obima  i zarazama o kojima je javljeno u proteklih nekoliko sedmica, dodala je ona.

- Naši eksperti svim srcem učestvuju u stresnoj bici za kontrolu nad epidemijom – kazala je.

Međunarodni tim eksperata trebao bi posjetiti središnji kineski grad Wuhan u januaru, gdje se pandemija prvi put pojavila prije godinu dana.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je u utorak da su članovi međunarodnog naučnog tima počeli da napuštaju svoje matične zemlje u proteklih 24 sata u okviru aranžmana između WHO i kineske vlade.

-  Danas smo doznali da kineski zvaničnici još nisu finalizirali neophodne dozvole za dolazak tima u Kinu – izjavio je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi u utorak.

- Veoma sam razočaran tom viješću, uzimajući u obzir da su dva člana tima već započeli s putovanjem  a ostali nisu u stanju da putuju u zadnji minut, ali su bili u kontaktu s visokim kineskim zvaničnicima – kazao je.

Kineska vlada strogo kontrolira sva istraživanja u zemlji o porijeklu koronavirusa, navodi AP-a, a državni mediji plasirali su izvještaje koji sugeriraju da se virus mogao pojaviti negdje drugdje.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo