Bosna i Hercegovina     | 06.01.2021. 12:37 |

Okončana procedura za zbrinjavanje 414 tona neopasnog otpada iz tri kantona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. januara (FENA) - Primarno zbog interesa građana FBiH, ali i činjenice da teret izvršenja rješenja federalnog inspektora praktično nije podnio subjekt nadzora Krom reciklaža d.o.o. Drvar, Vlada FBiH je donijela Zaključak kojim je stvorila pretpostavke za provođenje procesnih radnji kojim se osigurava usklađivanje pravnog sa faktičkim stanjem i prioritetno zaštiti javni interes po pitanju prikupljanja i zbrinjavanja 414 tona neopasnog otpada deponovanog na području tri kantona.

Vlada Federacije FBiH je Zaključkom od 28. augusta 2020. zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH da osigura novčana sredstva, a Federalnu upravu za inspekcijske poslove da pokrene proceduru zbrinjavanja na okolišno prihvatljiv način 414 tona otpada, a u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zaključka.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da su odmah pokrenuli proceduru javnih nabavki za pribavljanje predmetnih usluga od ponuđača. Ističu da je u otvorenom postupku javnih nabavki cijena ponuđača bila značajno veća od procijenjene vrijednosti nabavke i kao takva neprihvatljiva, te je u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci ispoštovana zakonska procedura, uvjeti realizacije i najpovoljnija cijena, nakon čega je bez odlaganja zaključen ugovor s ponuđačem.

Nakon što se ponuđač u postupku po pravnom lijeku odrekao žalbe, zaključen je i Ugovor o nabavci usluga zbrinjavanja na okolišno prihvatljiv način 414 tona neopasnog otpada ključnog broja: 19 12 08, te se odmah i pristupilo fazi realizacije, a po Dinamičkom planu kojeg dostavlja izvođač, čije aktivnosti na prikupljanju i zbrinjavanju otpada nastavljaju pratiti federalni inspektori, shodno tehnološkim i vremenskim uvjetima i u skladu s odredbama predviđenim ugovorom.

Iz FUZIP-a napominju da su, zbog pojave problema deponovanja uvezenog tekstilnog otpada na lokalitetima više općina odnosno tri kantona u Federaciji BiH, federalni urbanističko-ekološki inspektori po zahtjevima federalne ministrice okoliša i turizma i anonimnim prijavama građana od jula 2020. izvršili niz inspekcijskih nadzora radi utvrđivanja okolnosti i uvjeta deponovanja, porijekla, vrste i štetnosti otpada po lokalno stanovništvo.

Inspekcijskim nadzorima, a o čemu je javnost od ranije pravovremeno informisana, utvrđeno je da uvoznik tekstilnog otpada - privredni subjekt Krom reciklaža d.o.o. Drvar, posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu od nadležnog kantonalnog ministarstva, te da je 20 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na teritoriji pet općina iz tri kantona.

Nadalje, konstatovano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora. Također je utvrđeno da pogon i lokacija koji se pominju u dozvoli ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada.

Po pitanju vrste i štetnosti otpada, iz dokumentacije koja prati robu moglo se utvrditi da se radi o neopasnom otpadu iz proizvodnje tekstila, međutim inspektori su na licu mjesta izvršili uzorkovanje te je nakon analize ovlaštene laboratorije potvrđeno da dostavljeni ispitani uzorci su neopasni otpad tekstila ključnog broja prema katalogu otpada 191208 po Baselskoj konvenciji B3030 (Pravilnik o katalogu otpada izdatog od Federalnog ministarstva okoliša i turizma).

Federalni inspektor je još krajem jula naložio subjektu nadzora Krom reciklaža d.o.o. Drvar da u roku od 30 dana od dana dostavljanja rješenja prikupi navedeni otpad i postupi u skladu s izdatom dozvolom za upravljanje otpadom, ili da ga vrati pošiljaocu (izvozniku ili državi izvoznici), odnosno da ga zbrine na način predviđen važećim zakonskim aktima i propisima. Na koncu, zbog finansijskog stanja subjekta nadzora, izrečene upravne mjere nisu mogle biti prinudno izvršene.

Tako su prvenstveno zbog interesa lokalnog stanovništva, zaštite okoliša i građana, ključnu ulogu u zbrinjavanju spornog otpada odgovorno preuzele federalne institucije, te svojom saradnjom osigurale finansijska sredstva i hitno pristupile provođenju procedure za njegovo prikupljanje i uklanjanje.

Također, u postupcima inspekcijskog nadzora, postupajući inspektori nisu izrekli prekršajne naloge, kako ne bi ugrozili radnje nadležnog tužilaštva, odnosno mogućnost pokretanja i vođenja krivičnog postupka u tom slučaju, saopćeno je iz FUZIP-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo