Regija     | 06.01.2021. 20:26 |

Policija osiguravala nalaganje badnjaka Crnogorske i Srpske Crkve na Cetinju

FENA Agencije

PODGORICA, 6. siječnja (FENA) - Vjernici Crnogorske i Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) tradicionalno su u srijedu nalagali badnjake na Cetinju, udaljeni nekoliko stotina metara jedni od drugih, a crnogorska policija osiguravala je vjerske skupove kako ne bi došlo do incidenta.

Dok je svećenstvo SPC-a pozvalo vjernike koji nisu sa Cetinja da ne dolaze u crnogorsku prijestolnicu nego da  Badnjak provedu u svojim domovima, kolone automobila s vjernicima Crnogorske Pravoslavne Crkve (CPC) iz svih krajeva Crne Gore stigle su na Cetinje.

Cetinjski manastir kojim upravlja SPC okružen je metalnom ogradom, a kako prenose mediji zahvaljujući brzoj intervenciji policije izbjegnuti su i manji incidenti između vjernika dvije Crkve.       

Ispred Cetinjskog manastira vjernici i pristalice SPC-a naložili su badnjake, a Badnju večer i Božić čestitao im je episkop Kiril buenosaireski koji je predvodio svećenstvo SPC.  

On im je poručio da Crkva ne dijeli ljude po nacionalnostima, već da se pokajanjima sjedine u novu zajednicu.

Veći dio okupljenih nije nosio zaštitne maske niti držao distancu.

Vjernici CPC-a badnjake su nalagali, nekoliko stotina metara dalje,  ispred dvorca Petrovića, i oni su uglavnom nosili crnogorska obilježja, crnogorske zastave i grbove.

Vladika nikšićki Borislav Bojović pozvao je okupljene da "ne nasjedaju na provokacije i da oni ne osvajaju cetinjski manastir nego uzimaju ono što je njihovo". 

Đukanović i Krivokapić čestitali Božić

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitajući najradosnij kršćanski praznik Božić, priopćio je kako crnogorsko društvo stoljećima baštini univerzalne postulate humanosti, mira i tolerancije.

"Neka nam i ovi sveti dani budu podstrek za odlučnije i odgovornije djelovanje na izgradnji otvorenog, demokratskog, multietničkog, bogatijeg društva, utemeljenog na ovim znanjima, na punoj slobodi, sposobnosti i inventivnosti ljudi, na poštovanju ljudskih prava, na solidarnosti i svim drugim moralnim i etičkim načelima, na dobrobit svih naših građana, i naše države Crne Gore", poručio je Đukanović. 

Premijer Zdravko Krivokapić čestitajući Božić naveo je da su mir, sloga i jednistvo jedini put ka boljitku.

"U vremenu zdravstvene i ekonomske krize, mir, sloga i jednistvo, uz puno poštovanje i uvažavanje svih različitosti koje krase Crnu Goru, jedini su put ka boljitku. Nek nam Božić i novo ljeto Gospodnje donesu novi početak i preporod Crne Gore. Mir Božiji, Hristos se rodi", kazao je Krivokapić, prenijela je Hina.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo