Svijet     | 07.01.2021. 00:35 |

Svjetski lideri osuđuju nasilne proteste u Washingtonu

FENA Internet

WASHINGTON, 7. januara (FENA) - Nakon današnjih upada demonstranata u zgradu Capitol Hilla, brojni svjetski lideri osudili su dešavanja, propuste, ali i postupke američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je "očito smo zabrinuti" zbog situacije u Washingtonu.

- Pratimo situaciju iz minute u minutu. Mislim da su američke demokratske institucije jake i nadam se da će se sve uskoro vratiti na uobičajeno stanje - rekao je Trudeau za Radio 11 News Vancouver. 

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji je već duže vremena u lošim odnosima s Trumpom, rekao je da su scene koje vidimo u glavnom gradu SAD-a "duboko uznemirujuće".

- Osjećamo veliku solidarnost s našim prijateljima u Americi večeras. Ovi ekstremisti namjeravaju vršiti napad na demokratiju i podstaći podjele - rekao je Khan.

Erna Solberg, premijerka Norveške, napisala je da su dešavanja u srijedu "nevjerojatan i potpuno neprihvatljiv napad na demokratiju. Na predsjedniku Trumpu sada je velika odgovornost da zaustavi ovo."

Ona je bila prva čelnica koja je zamjerila Trumpu zbog napuštanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u junu.

Španski premijer Pedro Sanchez, koji je ranije izrazio podršku budućem predsjedniku Joeu Bidenu, rekao je da vjeruje u snagu američke demokratije. Novo predsjedništvo Joea Bidena prevladaće ovo vrijeme napetosti i ujedinit će američki narod, poručio je. 

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, koji je ranije osudio predsjednika zbog poticanja nemira u junu, također je reagovao na krizu na Capitol Hillu.

- Neprijateljski nastrojene riječi pretvaraju se u nasilne radnje, kako nekada na stepenicama Reichstaga, tako i sada u #Capitol - napisao je na njemačkom na Twitteru, podsjećajući na zgradu vlade u Berlinu koja je ujedno bila i ime pseudo-parlamenta postavljenog tokom nacističke Njemačke.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da su događaji u srijedu "krajnje užasavajući."

- Oni koji su podstakli na ovaj napad na demokratiju treba da se srame - kazala je ona.

David Sassoli, predsjednik Evropskog parlamenta, rekao je da je svjedok "duboko zabrinjavajuće slike s američkog Capitola večeras. Glasovi demokratije moraju se poštovati. Sigurni smo da će SAD zaštiti demokratiju."

Tursko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je izjavu na turskom jeziku u kojoj navodi da prati situaciju i "poziva sve strane u SAD-u da koriste umjerenost i zdrav razum. Našim građanima u SAD-u preporučujemo da se drže podalje od gužve i mjesta na kojima se održavaju protesti", saopćilo je ministarstvo. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo