Svijet     | 07.01.2021. 09:08 |

Najmanje četvero mrtvih u neredima u Washingtonu, Kongres nastavio sjednicu

FENA Internet

WASHINGTON DC, 7. januara (FENA) - Najmanje četiri osobe izgubile su život u neredima koji su izbili u Washingtonu tokom sinoćnjeg upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Kapitol.

Šef policije u Washingtonu Robert Contee kazao je da je prva žrtva sinoćnjih nereda bila žena koja je preminula u bolnici. Ona je upucana tokom intervencije policije u Kapitolu.

“Ovo je tragični incident i upućujem poruke sućuti porodici i prijateljima stradalih“, kazao je Contee, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Contee je kazao da su tokom sinoćnjih nereda život izgubile još tri osobe i to jedna žena i dva muškarca, ali nije saopćio više detalja o tim incidentima.

Neredi u Washingtonu izbili su sinoć kada su Trumpove pristalice provalile u zgradu Kongresa kako bi spriječile održavanje sjednice na kojoj se očekuje potvrda rezultata novembarskih predsjedničkih izbora na kojima je Trump izgubio od demokratskog rivala Joea Bidena.

Trump se na početku protesta obratio pristalicama i poručio im da neće dozvoliti izbornu krađu i da neće priznati poraz, a nedugo zatim demonstranti su ušli u Kapitol.

Tokom sinoćnjih nereda u Washingtonu ranjeno je i najmanje 14 policajaca, a uhapšena su  52 demonstranata.

Demonstranti su intervencijom policije udaljeni od Kapitola i sjednica Kongresa je nastavljena.

Novoizabrani američki predsjednik Biden bi 20. januara trebao u Bijeloj kući zamijeniti Trumpa. Nekoliko istaknutih članova Trumpove administracije sinoć je podnijelo ostavke i optužuju ga za izazivanje nereda.

Kongresu se na nastavljenoj sjednici obratio američki potpredsjednik Mike Pence koji je osudio sinoćnje nerede.

“Nasilje nikad ne pobjeđuje. Sloboda je pobijedila. Ovo je i dalje dom naroda“, poručio je Pence u Kongresu.

Nekoliko zastupnika Kongresa tražilo je od Pencea da posegne za 25. Amandmanom američkog Ustava i smijeni Trumpa sa funkcije.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'