Bosna i Hercegovina     | 07.01.2021. 11:55 |

Magazinović: Šta je učinjeno za povrat umjetničkog djela “Magdalena”?

FENA Fedzad Forto

SARAJEVO, 7. januara (FENA) - Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je poslanička pitanja ministrima vanjskih poslova, sigurnosti i civilnih poslova o tome šta je poduzeto po pitanju povratka nacionalnog spomenika BiH, umjetničkog djela “Magdalena” autora Đoke Mazalića.

Kako je naveo u obrazloženju, umjetničko djelo “Magdalena” je djelo autora Đoke Mazalića iz privatne zbirke porodice Envera i Damirke Mulabdić.

- S obzirom da je za istim raspisana Interpolova potraga, a isto se nalazi na teritoriji Republike Srbije, tačnije predstavlja se javnosti kao kulturno dobro Republike Srbije, postavljam pitanje šta je poduzeto od strane Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a u skadu sa međunarodnim konvencijama i rezolucijama čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina kako bi ovaj nacionalni spomenik bio vraćen Bosni i Hercegovini? - naveo je Magazinović.

Osim toga, u poslaničkom pitanju Ministarstvu civilnih poslova BiH traži odgovor na pitanje šta je ovo ministarstvo poduzelo po pitanju formiranja “Nacionalne baze nestalih umjetnina”, a što je osnovni uslov kako bi se formirala “Komisija za povrat kulturnih dobara i umjetnina” na državnom nivou.

- Prema podacima koje sam dobio od Centra protiv krijumčarenja umjetninama evidentno je da je problematika vezana za ilegalnu trgovinu umjetninama u Bosni i Hercegovini zanemarena. Kako ste i Vi mogli pročitati i vidjeti ovih dana je to jedna od najaktuelnih tema u javnosti. S obzirom da je u Vašoj nadležnosti oblast kulture ali i suradnja sa UNESCO-m Bosne i Hercegovine postavljam Vam navedeno pitanje. Zadatak Komisije bi bio da o pomenutim saznanjima i informacijama ukoliko se neka kulturna dobra ili umjetnine nalaze u nekoj drugoj državi a bez validne dokumentacije pokrene procedure pregovora o vraćanju istih. Taj slučaj se odnosi i na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine umjetničko djelo “Magdalena”, autora Đoke Mazalića iz privatne zbirke Envera i Damirke Mulabdić za kojim traga Interpol, a također se nalazi na teritoriji Republike Srbije u posjedu jednog privatnog kolekcionara iz Novog Sada - navodi Magazinović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo