Svijet     | 07.01.2021. 12:04 |

Kina uporedila upad u Kapitol s protestima u Hong Kongu

FENA Internet

PEKING, 7. januara (FENA) - Kina je u četvrtak uporedila nasilni upad u američki Kapitol pristalica predsjednika Donalda Trumpa s predprošlogodišnjiim često nasilnim prodemokratskim protestima u Hong Kongu, ali je istaknula da niko nije poginuo kada su demostranti zauzeli parlament grada pod kineskom vladavinom.

Snimci haotičnih prizora iz Washingtona u više su navrata emitirani na kineskoj državnoj televiziji.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je n redovnim dnevnom brifingu za novinare da, iako su dešavanja u Hong Kongu u 2019. kada su demonstranti upali u gradski parlament, bila „ozbiljnija“ od onih u Washingtonu, "nijedan demonstrant nije poginuo“.

Odnosi između Pekinga i Vašingtona pali su na najniži nivo u posljednjim decenijama zahvaljujući nizu sporenja, uključujući i one oko akcija kineskih snaga sigurnosti u Hong Kongu, dok kineski diplomati i mediji često skreću pažnju na vijesti o nasilju ili haosu u Sjedinjenim Državama.

Tokom višemjesečnih antivladinih protesta u Hong Kongu u 2019. demonstranti su 1. jula upali u gradski parlament, u okviru svog zalaganja za demokratske reforme koje je Peking na kraju ugušio svojim novim zakonom o nacionalnoj sigurnosti. Jedan čovjek je poginuo nakon što je pao na parkingu tokom protesta u gradu.

Policija u Washingtonu saopćila je da su četiri osobe poginule i 52 su uhapšene nakon što su Trumpove pristalice provalile u američki Kapitol u srijedu, u pokušaju da zaustave kongresnu potvrdu pobjede novoizabranog predsjednika Joa Bidena.

-Također želimo da američki narod može uživati u miru, stabilnosti i sigurnosti što je skorije moguće – izjavila je Hua.

Ona je osudila komentare američkog državnog sekretara Mikea Pompea da bi Washington mogao uvesti sankcije umiješanima u hapšenje više od 50 ljudi u Hong Kongu i da će poslati američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u posjetu Tajvanu.

Komentar s hiljadama glasova podrške na kineskoj društvenoj mreži Weibo navodi da su protesti u Washingtonu „više od 90 posto“ bili nalik onima u Hong Kongu. Evropski čelnici pokazali su „dvostruke standarde“ u osudi prvih, ali ne i drugih protesta, navodi se u komentaru.

- Odgovor i rječnik koje su koristili neki u SAD-u na ono što se desilo u Hong Kongu u 2019. potpuno su drugačiji od onih koji su korišteni u reakciji na današnja dešavanja u SAD-u – izjavila je  Hua, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana