Bosna i Hercegovina     | 07.01.2021. 12:37 |

Tužiteljstvo HNŽ-a formiralo osam predmeta o izbornom procesu u BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. siječnja (FENA) - U Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Mostar je po zaprimljenim prijavama formirano osam predmeta vezano za izborni proces u BiH, svi su uzeti u rad i trenutno su u fazi provjere navoda iz prijava, te na njima radi više tužitelja koji su zaduženi putem sustava za automatsku dodjelu predmeta.

U jednom formiranom predmetu navedeno Tužiteljstvo postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNŽ, te je od nadležnog MUP-a HNŽ, odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda kaznenih prijava u cilju utvrđivanja osnova sumnje o eventualnom postojanju kaznenih djela, odnosno njihovih počinitelja, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima, priopćili su u četvrtak iz Županijskog tužiteljstva HNŽ-a Mostar.

Odlukom VSTV-a BiH od 30. rujna 2020. godine rad na predmetima vezanim za izborni proces u BiH je proglašen kao prioritet u radu svakog tužiteljstva u Bosni i Hercegovini.

"Monitoring nad radom tužiteljstava u BiH u ovim predmetima obavlja Misija OESS-a u BiH i nadležno Tužiteljstvo jedanput tjedno izvješćuje nadležni Ured Misije OESS-a u Mostaru o svojim postupanjima u već formiranim predmetima, odnosno o svim novim predmetima", navodi se u priopćenju.

Tužiteljstvo HNŽ najenergičnije odbacuje insinuacije i neistine, iznesene u pojedinim medijima, o tome da se procesne radnje u navedenim predmetima poduzimaju ciljano na štetu bilo kojeg naroda i u korist nekog političkog subjekta i smatraju da su ispod svake razine pristojnosti javnog komuniciranja, te ih ovom prilikom ne žele komentirati.

U priopćenju se ističe kako tužitelji tužiteljstva HNŽ Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i sukladno svim zakonskim propisima, profesionalnim standardima i Etičkim kodeksom kojima su regulirana prava i obveze tužiteljstava u BiH, te će tako raditi i ubuduće.

"Iznošenje neistina o radu Tužiteljstva u cjelini i pojedinih 'dežurnih' tužitelja, te stajanje na stranu osuđenika, a ne pravde, vezano za izborni proces u Stocu iz 2016. godine, smatramo svojevrsnim pritiskom na profesionalan i zakonit rad, te smo mišljenja da ne doprinosi uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini", navode iz Tužiteljstva.

Podsjećaju da su u slučaju izbora u Stocu iz 2016. godine podigli više optužnica protiv više optuženika i da su sve završile osuđujućim presudama, te da su po pravnim lijekovima potvrđene i na Ustavnom sudu BiH, dok se jedan predmet vodi po žalbi na Županijskom sudu u Mostaru.

"Sve to ukazuje na zakonitost postupanja i ispravnost donesenih odluka tužitelja ovog Tužiteljstva", stoji na kraju priopćenja.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!