Svijet     | 07.01.2021. 13:10 |

Irak izdao nalog za hapšenje Trumpa zbog ubistva Soleimanija i al-Muhandisa

FENA Internet

BAGHDAD, 7. januara (FENA) - Nalog za hapšenje odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa izdat je u četvrtak a u vezi s ubistvom iranskog generala i vođe iračke milicije prošle godine, saopćilo je iračko pravosuđe.

Nalog je izdao sudija pri bagdadskom istražnom sudu čiji je zadatak bio istražiti napad bespilotne letjelice u kojem su ubijeni general Qassim Soleimani i Abu Mahdi al-Muhandis, saopćio je sud. Ubijeni su ispred aerodroma glavnog grada Iraka prošlog januara.

Al-Muhandis je bio zamjenik vođe Snaga narodne mobilizacije, krovne grupe sastavljene od militanata i paravojnih formacija, uključujući grupe koje podržava Iran, osnovane za borbu protiv terorističke organizacije Islamska država.

Soleimani je bio na čelu elitne iranske jedinice Quds u sklopu Revolucionarne garde.

Nalog za hapšenje odnosi se na optužbu za ubistvo s predumišljajem, za koje je predviđena smrtna kazna ako se osoba proglasi krivom. Malo je vjerovatno da će ga izvršiti, ali je simboličan pred kraj Trumpovog mandata, navodi AP.

Odluka o izdavanju naloga "donesena je nakon što je sudija zabilježio izjave podnosilaca zahtjeva iz porodice Abu Mahdija al-Muhandisa", navodi se u saopćenju Vrhovnog sudskog vijeća. Istraga o ubistvima je u toku.

Ubistva su izazvala diplomatsku krizu i zategnule američko-iračke veze, izazvavši bijes šiitskih političkih zastupnika koji su donijeli neobvezujuću rezoluciju da izvrše pritisak na vladu kako bi protjerali strane trupe iz zemlje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom