Stranačke aktivnosti     | 07.01.2021. 16:29 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Vildana Alibabić: Šest miliona za sigurnost i zdravlje građana Bihaća nije previše

Razorni potres u Petrinji i okolnim mjestima osjetio se snažno na području Grada Bihaća i nanio velike štete Domu zdravlja Bihać, ustanovi koja od 2011. godine upozorava vlast da je centralna zgrada DZ Bihać u vrlo lošem stanju. Zastupnica Naše stranke u Skupštini Unsko-sanskog kantona, Vildana Alibabić, podnijela je inicijativu za osiguravanje budžetskih sredstava za izgradnju nove zgrade Doma zdravlja Bihać. Ista inicijativa bit će upućena i na federalnom i državnom nivou putem klubova zastupnika Naše stranke u tim tijelima, kako bi se skupilo potrebnih šest miliona KM.

”Zdravstvena ustanova Dom zdravlja Bihać je jedna od najvažnijih zdravstvenih ustanova Grada Bihaća, jer ne samo da pruža usluge primarne i konsultativne zdravstvene zaštite za stanovnike Grada Bihaća, za više od 50.000 osiguranika, već pruža i specijalističke usluge zubozdravstvene zaštite, vanbolničku biohemiju i hematologiju, radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku. Osim toga, DZ Bihać najvažnija je ustanova za preventivne akcije u području zdravlja stanovništva, a posljednje tri godine nosi se i sa zdravstvenim potrebama migrantske populacije koja sve ove usluge, kao i naše stanovništvo, dobije upravo u ovoj ustanovi.

Prema preliminarnom pregledu stanja objekata Doma zdravlja Bihać, nakon potresa od 29.12.2021. godine, zgrada doma zdravlja stavljena je van funkcije, a za korištenje se preporučuju samo prizemlje i prvi sprat blokova A i C, dok blok D nije preporučen za korištenje prije detaljne analize stanja. Procijenjeni troškovi vraćanja u stanje prije potresa mogu iznositi prema procjeni stručnjaka oko 3.800.000 KM. Troškovi ozbiljne rekonstrukcije sa aspekta povećanja protupotresne sigurnosti procijenjeni su na 4.300.000 KM.

Međutim, trenutno ne postoji mogućnost provjere stanja temelja postojećih objekata, zbog čega bi, u slučaju novog potresa moglo doći do ponovnog urušavanja objekata i dodatnih šteta kako materijalnih, tako i ljudskih života koje smo ovaj put izbjegli. Stoga se prema preporukama stručnih lica procjenjuje da je bolje graditi novi objekt doma zdravlja, nego ulagati u rekonstrukciju. Troškovi izgradnje novog objekta (cca. 5.000 m2) na drugoj i sigurnijoj lokaciji iznosili bi prema procjenama stručnih lica oko šest miliona KM.

Zbog sigurnosti građanki i građana Bihaća, Naša stranka traži izdvajanje neophodnih šest miliona KM za izgradnju novog objekta Doma zdravlja Bihać na novoj i sigurnijoj lokaciji, i to po dva miliona na tri nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.”, navodi Alibabić.

Sutra (8.1.2021.) s početkom u 10,00 sati u prostorijama Naše stranke Bihać na adresi Miroslava Krleže br. 2, na press konferenciji povodom ove teme obratit će se članice Naše stranke koje su radile na ovoj inicijativi:
- Vildana Alibabić, zastupnica u Skupštini USK
- Šeherzada Delić, vijećnica u GV Bihać
- Aida Sejdić, članica NS Bihać

Više na: https://www.nasastranka.ba/bs/vildana-alibabic-sest-miliona-za-sigurnost-i-zdravlje-gradana-bihaca-nije-previse

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'