Svijet     | 07.01.2021. 16:58 |

Meksički predsjednik: Amerikanci trebaju riješiti svoja sporenja

FENA Internet

MEXICO CITY, 7. januara (FENA) - Meksički predsjednik u četvrtak je izjavio da se sukobi trebaju rješiti na miroljubiv način, u reakciji na nasilni upad u američki Capitol stotina pristalica američkog predsjednika Donalda Trumpa koji su pokušali da ponište njegov izborni poraz.

Govoreći na brifingu za novinare, predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador izjavio je da njegova zemlja poštuje princip nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih država.

- Mi nećemo intervenirati u tim pitanjima, na Amerrikancima je da to razriješe, da se bave s tim. To je naša politika, to je ono što mogu reći - kazao je on, upitan da prokomentira dešavanja koja su izazvala zgražanje širom Sjedinjenih Država.

On je, međutim, izrazio žaljenje izgubljenim životima tokom dešavanja u Washingtonu, naglašavajući kako je uvijek vjerovao da se sukobi, u Meksiku li van njega, trebaju razriješiti „putem dijaloga i miroljubivih sredstava“.

- Nadamo se da će tamo biti mirno, da će demokratija, koja je narodna snaga, prevladati i da će biti sloboda - kazao je Lopez Obrador, koji je 2006. godine predvodio masovne mirne proteste u Meksiku tvrdeći da mu je oduzet predsjednički položaj.

Lopez Obrador također je izjavio da nije primio pozivnicu da prisustvuje inauguraciji novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena, odgovarajući na pitanje da li će otputovati na ceremoniju primopredaje dužnosti u Washingtonu 20. januara.

Lopez Obrador među posljednjim je svjetskim čelnicima koji su čestitali Bidenu na izbornoj pobjedi, tvrdeći kako je želio da sačeka ishod pravnih osporavanja američkih izbora, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana