Svijet     | 08.01.2021. 08:59 |

U Evropi više od 25 miliona slučajeva koronavirusa

FENA Internet

LONDON/BERLIN/RIM, 8. januara (FENA)- Slučajevi koronavirusa u Evropi premašili su u četvrtak 25 miliona, prema Reutersovom izračunu, s nekoliko zemalja koje su obnovile ili proširile blokade jer bi ponovni oživljavanje pandemije prijetilo da ugrozi zdravstvene službe.

Evropa je zabilježila najmanje 25.016.506 slučajeva i 559.863 smrtnih slučajeva od početka pandemije, od nedavno prijavljujući preko milion novih slučajeva otprilike svaka četiri dana.

Sa samo desetinom svjetskog stanovništva, Evropa je i dalje najugroženija regija, s gotovo 30 posto globalnih slučajeva i umrlih, izvještava Reuters.

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u utorak novo nacionalno zatvaranje, upozorivši da se inačica koronavirusa prvi put identificirana u Britaniji širi tako brzo da prijeti da uruši zdravstveni sistem u roku od 21 dana.

"Jasno je da moramo učiniti više zajedno kako bismo stavili pod kontrolu ovu novu varijantu dok naša vakcina ne bude uvedena", rekao je Johnson u obraćanju naciji najavivši da će zaključavanje trajati najmanje šest sedmica.

Njemačka, koja trenutno bilježi najviše dnevnih smrtnih slučajeva u regiji, s više od 600 umrlih dnevno u prosjeku tokom sedam dana, produžila je blokadu u cijeloj zemlji do kraja januara.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je da su bolnice u cijeloj zemlji već pretrpane, posebno jedinice za intenzivnu njegu.

U Italiji su ograničenja nametnuta tokom Božića produžena do 15.januara, dok je u Grčkoj vlada uvela strogo zatvaranje od 3. do 11. januara.

Zemlje u istočnoj Evropi i dalje su najviše pogođene virusom, čineći više od 30 posto slučajeva u regiji, prema Reutersovoj analizi.

Rusija je prošlog mjeseca prijavila više od tri miliona slučajeva i nalazi se iza Indije i Brazila kao najugroženije zemlje na svijetu.

Slovačka je posljednjih dana zabilježila rekordan broj novih slučajeva i hospitalizacija, a u utorak je zabilježeno više od 2.900 novozaraženih.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'