Svijet     | 08.01.2021. 09:56 |

Nakon nereda na Capitolu podignuto 55 optužnica, uhapšeno 90 osoba

FENA Internet

WASHINGTON, 8. januara (FENA) - Vršilac dužnosti američkog državnog tužioca Mike Sherwin je izjavio će njegov ured razmotriti podizanje optužnice protiv svakoga ko je učestvovao u napadu na Kongres SAD-a i da iz toga ne izuzima ni odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Sherwin kaže da je njegov ured sada optužio 55 osumnjičenika za različita kaznena djela, uključujući ilegalni ulazak, napad, krađu i  oružje.

Osam osumnjičenih suočava se s optužbama za oružje. Jedan osumnjičenik imao je poluautomatsku pušku i 11 Molotovljevih koktela.

Sherwin kaže da savezni i lokalni istražitelji pretražuju "stotine ljudi", pretražuju fotografije i videoisječke na društvenim mrežama osumnjičenih za nezakonite aktivnosti. Ti ljudi bit će uhapšeni što je brže moguće. Ministarstvo pravosuđa očekuje da će potraga za osumnjičenima trajati cijelu godinu, prenosi NBC.

-Odjel također kaže da provjerava jesu li osjetljivi materijali ili predmeti nacionalne sigurnosti možda ukradeni sa stolova članova Kongresa, uključujući elektroničku opremu i dokumente.

Upitan da li bi se podizanje optužnice moglo odnositi i na predsjednika, Sherwin je rekao da ne isključuje tu mogućnost.

Ranije su američke pravosudne vlasti saopćile da su “sve opcije na stolu”, uključujući optužbe za pobunu, kad je riječ o procesima protiv nasilne rulje Trumpovih pristalica koja je napala Kongres SAD-a.

Sherwin je kazao da tužioci planiraju podići 15 optužnica za zločine, među kojima su neodobren pristup i krađa imovine, te da istražitelji “češljaju” mnoštvo dokaza s ciljem dodatnih optužbi.

Sherwin je rekao da je 40 optužnica već podignuto pred Višim sudom u Washingtonu.

Policija je navela da je uhapsila više od 90 osoba i da su nova hapšenja vjerovatna.

Američki tužioci iz cijele zemlje navode da će naći i privesti pravdi svakog građanina koji je učestvovao u pobuni čiji je cilj bio sprečavanje mirnog prijenosa vlasti.

Trumpove pristalice u srijedu su upale u Kongres SAD-a, u vrijeme posebnog zasjedanja, na kojem je kasnije potvrđena pobjeda kandidata demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo