Bosna i Hercegovina     | 10.01.2021. 10:50 |

Sutra nastavak sjednice Doma naroda, glasanje o budžetu FBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. januara (FENA) - Za sutra je zakazan nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta 30. decembra 2020., prije izjašnjavanje delegata o predloženom budžetu Federacije za 2021. godinu.

Na sjednici održanoj također pred Novu godinu, 29. decembra, Predstavnički dom je odobrio Vladi predloženi budžet većinom glasova, a ako to sutra učini i Dom naroda, najvažniji finansijski akt za 2021. može stupiti na snagu.

U dvodomnom federalnom parlamentu, naime, neophodno je da oba nivoa izglasaju entitetski budžet, a da bi postao operativan, treba da ga podrže u istom predloženom tekstu. Ako se zbog prihvatanja amandmana u nekom od domova, tekstovi eventualno razlikuju u tim detaljima, moguće ih je kasnije usaglašavati, ali to iziskuje dužu parlamentarnu proceduru od prvobitno predložene, pa samim tim i kasnije stupanje na snagu budžeta. To ipak ne znači nužno da pravovremenost ne može biti postignuta i da se mora posegnuti za odlukom o privremenom finansiranju FBiH, koja nadomješćuje nedostatak budžeta, ali samo do 31. marta u aktuelnoj godini. 

Federalni premijer Fadil Novalić, obrazlažući krajem 2020. članovima Parlamenta predloženi budžet Federacije za 2021. i pozivajući ih da ga izglasaju, prvo je prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije COVID-a 19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te najavio za ovu godinu mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na GDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasniije povećavan zahvaljujući 'korona zakonu' i drugim preduzimanim mjerama, no i dalje je manji nego na početku krize za koju premijer kaže da po ekonomskim posljedicama podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na istorijsku krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Ukupni predloženi budžetski iznos Federacije BiH za 2021. godinu je 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od prošlogodišnjeg budžeta, tačnije, od rebalansa izvršenog u aprilu 2020.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo