Kultura     | 08.01.2021. 12:30 |

Izložba 'Pustinja' Sanite Lisice u Galeriji 'Preporod'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. januara (FENA) - Izložba, performans, pod nazivom "Pustinja" umjetnice Sanite Lisice bit će otvorena 11. januara u galeriji "Preporod".

- Satkana je od pijeska, vjetrova, glasova i svjetlosti iz predjela u kojima porodice beduina i oaze gledaju u nebo dok neumorne deve prolaze. I koliko god vjetar mijenjao dine, pustinja uvijek ostaje ista - surova, lijepa, beskonačna - navodi autorica.

Izložba/performans traje 3,333 minuta, a broj posjeta je ograničen na pet osoba i to od 18.00 do 19.00 sati.

Sanita Lisica je diplomirani orijentalista, turkolog, arabista i magistar arapskog jezika. Njena veza sa pustinjom rađa se iz ljubavi prema staroj arapskoj poeziji ili zlatnim odama poznatim kao "Muallaqe" koje su ispisivane zlatnim vezom i kačene na zidove Kabe, kako bi im se divili svi Arabljani u vrijeme hodočašća.

Radove od pustinjakog pijeska Lisica je izlagala u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru. Dobitnica je nagrade za unikatno umjetničko djelo na takmičenju umjetnika u Abu Dhabiju.

Organizator izložbe, koja će biti otvorena do 19. januara, je 37. Međunarodni festival Sarajevo "Sarajevska zima 2021-Family online art".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo