Svijet     | 08.01.2021. 13:13 |

Orban: Mađarska će produžiti restrikcije do 1. februara

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 8. januara (FENA) - Mađarska će do 1. februara produžiti postojeće restrikcije, uključujući policijski sat tokom noći, kako bi suzbila širenje zaraze koronavirusa, izjavio je u petak za državni radio mađarski premijer Viktor Orban.

Kazao  je da će se online nastava u srednjim školama nastaviti. Osnovne škole otvorene su u ovoj sedmici.

Od 11. novembra, sve srednje škole su zatvorene kao i hoteli i restorani, policijski sat je na snazi od 19 sati i sva okupljanja su zabranjena dok je drugi val pandemije zahvatio zemlju.

Orban je kazao da je Mađarska primila 80.000 doza Pfizerove vakcine za COVID-19, ali da to nije dovoljno.

- Postojeće restrikcije bit će produžene do 1. februara – kazao je Orban, dodajući da je više od 42.000 zdravstvenih radnika primilo vakcinu.

Nacionalista Orban, koji se suočava s najvećim izazovom svojoj decenijskoj vladavini od pandemije i ekonomske recesije koju je izazvala, kazao je da će ekonomski rast u ovoj godini zavisiti od toga koliko brzo Mađarska može vakcinisati svoje stanovništvo.

Kazao je da bi, ukoliko  se vlada isključivo oslanjala na vakcine proizvedene u zapadnim zemljama,  vakcinisanje moglo potrajati još nekoliko mjeseci.

On je kritikovao nabavku vakcina u EU, i pohvalio je Britaniju koja je krenulaa vlastitim putem.

- Britanci, umjesto što su dopustili Bruxellesu da to učini, pregovaraju u vlastito ime i sada su u mnogo boljoj situaciji - izjavio je Orban.

Zaključno s četvrtkom, Mađarska je javila o 334.836 novozaraženih koronavirusom i o 10.325 preminulih. Više od 5.000 ljudi je u bolnicama, što je smanjenje u odnosu na ranije brojke, ali je zdravstveni sistem još preopterećen, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!