Bosna i Hercegovina     | 10.01.2021. 12:08 |

Lovačka udruga 'Orlov kuk' spremna za dohranu divljači

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 10. siječnja ( FENA) - Lovačka udruga "Orlov kuk" iz Tomislavgrada uslijed najavljenih snježnih oborina spremna je za provođenje aktivnosti na dohrani divljači na području lovišta "Orlov kuk", koje im je dodijeljeno u desetogodišnji zakup.

Ova aktivnost, ističu iz Udruge, posebno je važna za vrste koje su biljojedi i koje pod visokim plaštom snijega teže dolaze do prirodnih izvora hrane.

Tijekom visokih snježnih pokrivača najugroženija je srneća divljač koja tijekom zime i niskih temperatura zbog nedostatka hrane gubi na tjelesnoj masi, pa samim tim i snazi, čime postaje lakši plijen predatorima, posebno vukovima koji obitavaju i na ovom području.

"Srna je jedna od najzastupljenijih vrsta divljači na duvanjskome prostoru. Osobito je ugrožena za vrijeme visokih snježnih pokrivača kada joj se prirodna sposobnost bijega ispred vuka znatno smanjuje. Također, ovu otegotnu okolnost, kada se u zimskom razdoblju srneća divljač grupira u manje ili veće skupine zbog prirodne zaštite, koriste pojedinci bez morala i savjesti, bez formalne pripadnosti ni jednoj lovačkoj udruzi",  kazao je za Fenu predsjednik Lovačke udruge "Orlov kuk" Mate Buntić.

Dodao je kako je zimska sezona lova započela već u listopadu sukladno kalendaru lova.

No, lov na srnjaka je odavno završio već tijekom ljeta, a običajno je pravo istinskih lovaca da se ženski primjerci ove divljači u duvanjskim lovištima uopće ne love iako zakonski ta mogućnost postoji- ističe Buntić te apeluje na savjest ljudi da ukoliko primijete nezakonite radnje u lovištu kao što je lov nelovnim danima, puštanje pasa u lovište nelovnim danima i bez nadzora, lov nedozvoljenim sredstvima (upotreba farova, termovizija, zamki,..) i drugo obavijeste njihovu lovačku udrugu i policiju.

"Broj srneće, a i druge divljači na području gdje naša Udruga gospodari doveli smo s biološkog minimuma na primjerenu razinu i samo zajedno, ne samo lovci nego i svi mještani duvanjskog kraja, možemo očuvati ono što su nam Bog i priroda darovali i ostavili u nasljeđe", zaključio je Buntić.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo