Svijet     | 08.01.2021. 19:26 |

Čelnik WHO upozorio da siromašne države ne dobijaju vakcine

FENA Internet

ŽENEVA, 8. januara (FENA) - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije rekao je u petak da postoji "jasan problem" da zemlje s niskim i srednjim prihodima još ne dobijaju zalihe vakcina protiv COVID-19.

- Bogate zemlje imaju većinu zaliha - rekao je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu u Ženevi, dodajući da je pozvao zemlje i proizvođače da prestanu sklapati bilateralne ugovore na štetu proizvođača za razmjenu vakcina COVAX.

WHO ranije ove sedmice navodi da je COVAX prikupio šest milijardi od sedam milijardi dolara koliko je tražio 2021. godine kako bi pomogao finansirati isporuke za 92 zemlje u razvoju s ograničenim ili nikakvim mogućnostima da samostalno kupuju vakcine.

Do sada su bogate države, uključujući Britaniju, članice Evropske unije, Sjedinjene Države, Švicarsku i Izrael, bile na čelu redova za isporuku vakcina od kompanija, uključujući Pfizer i partnere BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

Gotovo 88 miliona ljudi globalno zaraženo je novim koronavirusom, a oko 1,9 miliona podleglo je, prema podacima Reutersa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana