Magazin     | 09.01.2021. 09:41 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. siječnja (FENA) -

- 1799. Velika Britanija je uvela porez na dobit, kao prvo organizirano prikupljanje novaca za potrebe države od poduzetnika.

- 1856. Rođen Stevan Stojanović Mokranjac, srpski skladatelj i glazbeni pedagog, klasik srpske glazbe i najistaknutija osoba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Najpoznatija djela su mu Rukoveti - spletovi pjesama zasnovani na folklornim motivima Srbije, Bosne, Makedonije, Bugarske.

- 1856. Rođen Anton Aškerc, veliki slovenski pjesnik druge polovice 19. stoljeća. Postao je svećenik 1880. godine koji je buntovno kritizirao socijalne odnose. Glavne su mu pjesničke zbirke "Balade i romanse" i "Primož Trubar". 

- 1873. U izbjeglištvu u Engleskoj umro francuski car Napoleon III., jedan od najvećih zagovornika širenja francuskoga utjecaja u Europi.

- 1890. Rođen Karel Čapek, češki pisac i najznačajniji prozaik između dva svjetska rata. Svjetsku slavu postigao je dramom 'R.U.R.' (Rossumovi univerzalni roboti, 1920.) kojom je uveo riječ robot i započeo niz utopističkih djela o problemu naglog razvoja tehničke civilizacije. 

- 1899. U Parizu je potpisan Mirovni ugovor kojim se Španjolska odrekla svojih bivših kolonija Kube i Portorika i prihvatila okupaciju Filipina.

- 1908. Rođena Simone de Beauvoir, francuska književnica, filozofkinja egzistencijalizma, teoretičarka, politička aktivistkinja i feministkinja. Njezini filozofski eseji nastali su pod znatnim utjecajem Sartreovih shvaćanja kojemu je bila životna suputnica.

- 1913. Rođen Richard Nixon, američki državnik i jedini šef države u povijesti SAD-a koji je podnio ostavku pod prijetnjom smjenjivanja postupkom tzv. impeachmenta. Predsjednik SAD-a postao je 1969., ponovno je izabran 1972., a 1974. se povukao zbog afere Watergate. 

- 1951. U New Yorku službeno otvoreno sjedište Ujedinjenih naroda, najveće svjetske mirotvorne organizacije.

- 1954. Rođen Mirza Delibašić, bosanskohercegovačka košarkaška zvijezda i jedan od najboljih bh. sportaša svih vremena. Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji nosi njegovo ime, a u spomen na njega održava se i tradicionalni memorijalni košarkaški turnir.

- 2004. Turska potpisala protokol kojim se ukida smrtna kazna čak i u slučaju rata, što je predstavljalo početni korak u pravcu otpočinjanja pregovora o ulasku u EU.

- 2005. Sudanska islamistička vlada i pobunjenici s juga zemlje potpisali su mirovni sporazum kojim je završen najduži građanski rat u Africi, koji je trajao 21 godinu.

- 2007. Umro Iwao Takamoto, animator koji je stvorio likove za crtane filmove "Scooby Doo", "Obitelj Kremenko" i "The Jetsons". Tijekom karijere, duge više od šest desetljeća, surađivao je i na nekim od najpoznatijih dugometražnih i televizijskih crtanih ostvarenja za kompaniju Disney. 

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo