Stranačke aktivnosti     | 09.01.2021. 11:07 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Održana Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo: Prva sjednica, pa protivstatutarna odluka

Ako se po jutru dan poznaje, a mandat Općinskog vijeća Novo Sarajevo po njegovim prvim odlukama, džaba smo birali.

Rekoše članovi tzv. ‘Četvorke’ da će dosljedno, s karakterom i iz temelja, ali ne rekoše da će rušiti sistem i donositi pritovstatutarne odluke.

Statut Općine Novo Sarajevo u članu 26.  kaže da se ‘nakon izbora predsjedavajućeg Vijeća bira zamjenik predsjedavajućeg Vijeća’.

Zamjenik, ne zamjenici.

‘I pored jasnog upozorenja sa čitanjem spomenutog člana iz Statuta na međustranačkim dogovorima te ponovljenog od vijećnika Demokratske fronte na samoj Konstituirajućoj sjednici, vijećnici izabraše tri zamjenika, pozivajući se na Poslovnik u kojem jeste navedeno da Vijeće može imati do tri zamjenika, ali ne mogu da vjerujem da su vijećnici u prošlom mandatu mogli usvojiti Poslovnik koji derogira Statut, a da novi svjesno nastavljaju donositi protivstatutarne odluke.

Razlog je jasan – predsjedavajući i tri zamjenika daju (z)broj adekvatan koalicijskom imenu, čime će i predsjedavajući biti sit, i zamjenici na broju’, rekao je Senad Kapo, predsjedavajući Općinskog povjereništva Demokratske fronte Novo Sarajevo.

Osim što je protivstatutarna, odluka nanosi i štetu budžetu Općine Novo Sarajevo u iznosu od cca. 150.000 KM.

Demokratska fronta Novo Sarajevo nema snagu utjecati na donošenje odluka, ali nikad nije, i sigurno nikad i neće šutiti na ovakve protivstatutarne ili protivzakonite radnje, dolazile one od ma kojeg političkog subjekta.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo