Svijet     | 10.01.2021. 17:10 |

Španija paralizirana snježnom olujom

FENA Internet

MADRID, 10. januara (FENA) - Španska Vlada u ponedjeljak će poslati konvoje s vakcinama protiv Covid-19 i zalihama hrane u područja odsječena nakon oluje Filomena koja je donijela najjače snježne padavine u posljednjih nekoliko desetljeća širom centralne Španije i usmrtila četiri osobe.

Više od 430 cesta zahvaćeno je mećavom, a stotine putnika ostalo je na madridskom aerodromu Barajas, s kojeg su od petka otkazani letovi, ali je najavljeno da će se aviosaobraćaj uskoro postupno normalizirati.

Meteorolozi su upozorili na opasne vremenske uvjete u narednim danima, s temperaturama koje bi se trebale spustiti do minus 10 Celzijevih stepeni naredne sedmice, prenosi Reuters.

- Opredjeljenje je da se osiguraju zdravstvene zalihe, vakcine i hrana te su otvoreni putevi za isporuku robe - potvrdio je u nedjelju ministar prometa Jose Luis Abalos.

Oko 100 radnika i kupaca proveli su dvije noći spavajući u trgovačkom centru u Majadahondi, gradu sjeverno od Madrida, nakon što ih je u petak tu zarobila mećava.

Vozovi iz Madrida, koji su otkazani od petka, počeli su saobraćati danas.

Državna meteorološka agencija (Aemet) potvrdila je da je u subotu u Madridu palo između 20 i 30 cm snijega, što je najviše od 1971. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom