Regija     | 11.01.2021. 10:48 |

Slovenija: 426 novozaraženih, 25 mrtvih, mjere ostaju najmanje do kraja tjedna

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. siječnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđena 426 nova slučaja koronavirusa, od posljedica covida-19 umrlo je 25 ljudi, a sve dosadašnje restrikcije i mjere ostaju na snazi najmanje do kraja tjedna.

S 1720 PCR testova potvrđeno je 368 zaraza, što znači da je 21,4 posto nalaza bilo pozitivnih, te s 480 brzih antigenskih testova još 58 zaraza, uz 12,1 posto pozitivnih rezultata.
Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 24.314, a prosječni broj zaraza u jednom danu za posljednjih sedam dana iznosi 1967.

Premda je broj hospitaliziranih covid pacijenata zadnjih dana stabilan, još uvijek je velik broj dnevno zaraženih, a vlada Janeza Janše poručila je da sve restrikcije koje su uvedene ostaju na snazi najmanje do kraja tjedna, vjerojatno i duže, te da bi eventualno moglo doći samo do "otvaranja" nastave u učionicama, ali samo za učenike prvih triju razreda osnovne škole.

U bolnicama je trenutno 1192 oboljelih od covida-19, od čega ih je 202 na odjelima intenzivne njege, a s umrlima u zadnja 24 sata ukupan broj fatalnih ishoda bolesti od početka epidemije povećao se, prema evidenciji ministarstva zdravstva, na 2998.

Slovenska vlada najavila je početak opsežne kampanje osvješćivanja populacije o potrebi cijepljenja, a epidemiologinja Mateja Logar iz ljubljanskog UKC-a kazala je da vjeruje kako će u činjenicu da je cjepivo sigurno ljude uvjeriti i uspješan dosadašnji tijek cijepljenja zdravstvenog osoblja.

Vlada namjerava sredinom tjedna objaviti plan cijepljenja u prva dva mjeseca ove godine, a mediji navode da je predviđeno da se u prvoj fazi cijepe osobe starije od 80 godina koje nisu u institucijama, odnosno domovima za starije. Kako prenose mediji, u prvoj će fazi za cijepljenje populacije te starosti svaka ambulanta u domovima zdravlja dobiti samo po deset doza cjepiva.

Kako danas prenose slovenski mediji, epidemiolozi i vlada ocjenjuju da je epidemija još u fazi rasta te da ne treba očekivati skorašnje ublažavanje mjera i restrikcija, prenosi Hina.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana