Svijet     | 11.01.2021. 12:23 |

SAD planira označiti jemenski pokret Houthi stranom terorističkom grupom

FENA Internet

RIJAD/WASHINGTON, 11. januara (FENA) - Sjedinjene Države planiraju označiti jemenski pokret Houthi stranom terorističkom organizacijom, izjavio je državni sekretar Mike Pompeo, u potezu za koji diplomati i humanitarne grupe tvrde da će zakomplicirati napore  u borbi protiv najveće svjetske humanitarne krize.

Odluka da se uvrsti na crnu listu grupa u savezništvu s Iranom, o kojoj je Reuters izvjestio nekoliko sati ranije, dolazi u vrijeme uoči primopredaje ovlasti s Trumpove na administraciju novoizabranog predsjednika Joa Bidena 20. januiara.

Čelnik Houthija objavio je u postu na Twitteru da pokret, koji se bori protiv koalicije pod saudijskim vodstvom u Jemenu od 2015., zadržava pravo na odgovor na bilo kakvu američku objavu.

- State Department obavijestit će Kongres  o mojoj namjeri da se proglasi Ansar Allah, povremeno pominjan kao Houthiji, kao strana teroristička organizacija - navodi Pompeo u izjavi za javnost u nedjelju navečer.

- Također namjeravam imenovati trojicu čelnika Ansar Allaha, Abdul Malika al-Houthija, Abd al-Khaliqa Badra al-Din al-Houthija i Abdullaha Yahyju al Hakima, kao globalne teroriste - kazao je.

Trumpova administracija pojačava sankcije povezane s Iranom u posljednjim sedmicama, što navodi neke Bidenove saveznike i vanjske analitičare da zaključe da Trimpovi savjetnici nastoje otežati nadolazećoj administraciji da se ponovo angažuje s Iranom i ponovo se pridruži međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!