Svijet     | 11.01.2021. 12:19 |

Populist Japarov novi predsjednik Kirgistana sa znatno većim ovlastima

FENA Saopćenje

BIŠKEK, 11. siječnja (FENA) - Na  predsjedničkim izborima u Kirgistanu uvjerljivo je pobijedio bivši premijer Sadyr Japarov (52) sa osvojenih skoro 80 posto glasova, objavilo je Izborno povjerenstvo u Biškeku.

Rezultat je očekivan, jer Japarovu konstantno raste popularnost nakon velikih prosvjeda organiziranih nakon parlamentarnih izbora u listopadu prošle godine. Stranke odane tadašnjem predsjedniku Soronbaju Ženbekovu osvojile su na parlamentarnim izborima najviše glasova, ali su zbog sumnji u regularnost izbora tisuće ljudi izišli na ulice tražeći njihovo poništavanje.

Pod pritiskom prosvjednika Japarov je tada pušten iz zatvora, gdje je služio višegodišnju kaznu zbog otmice pokrajinskog guvernera za vrijeme ranijih prosvjeda u Kirgistanu. Ubrzo je postavljen za premijera, a potom i privremenog predsjednika ove siromašne postsovjetske republike u središnjoj Aziji. U samo tri mjeseca Japarov je prešao put od zatvorenika do predsjednika.

Kirgistan je u proteklih 15 godina prošao dvije revolucije, a ovo je treća promjena vlasti potaknuta uličnim prosvjedima. Očekuje se da Japarov učvrstiti svoju moć, jer je istodobno s predsjedničkim izborima održan referendum na kojem je većina glasača podržala promjene političkog sustava kojima se jača uloga predsjednika države.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana