Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 13:15 |

Tegeltija: Prve vakcine u BiH stižu do kraja januara

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 11. januara (FENA) - Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je odgovore od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) o nabavci i distribuciji vakcine protiv koronavirusa.

Kako je naveo, svaka država osim BiH bavi se tom problematikom te je zatražio odgovore da li je napravljen plan nabavke i distribucije vakcine i od koje države će BiH nabaviti vakcinu.

- Pitanje je i ko je proizvođač vakcine, jer jasno nam je da vakcine nisu iste. Koju količinu vakcina nabavljamo i po kojoj cijeni, te imamo li plan distribucije i koje grupacije stanovništva su prioritet - upitao je Helez.

Također, postavio je pitanje ko će odgovarati, pa i krivično, za sve ljude koji u narednom periodu izgube bitku s koronavirusom i šta će se desiti ako države u okruženju izvrše imunizaciju, a stanovnici BiH ostanu u izolaciji.

Tegeltija je odgovorio da je pandemija koronavirusa globalno pitanje, te da je BiH pokušala odgovoriti saradnjom s Evropskom unijom i kroz nabavku lijekova, medicinske opreme i razmjenu iskustava i proces nabavke vakcina.

Istaknuo je da je BiH pristupila globalnom sistemu nabavke putem COVAX mehanizma i potpisala ugovor već u septembru 2020. godine.

- Uplatili smo i naručili 1.232.000 vakcina, za šta smo avansirali 1.970.000 dolara. Preostali dio sredstava smo uplatili, iako vakcine još uvijek nismo dobili. Za vakcine smo ukupno platili 12.997.000 dolara, a ta sredstva su platili entiteti i Brčko distrikt - pojasnio je Tegeltija.

Napomenuo je da je za Federaciji BiH namijenjeno 800.000 vakcina, Republici Srpskoj 400.000 i Brčko distriktu 32.000 vakcina.

- To su prve narudžbe koje će pokriti 20 posto stanovništva BiH. Prema informacijama koje imamo prve doze vakcine doći će u BiH do kraja januara. Cijeli program vakcinacije definirala su ministarstva zdravlja entiteta i Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta - kazao je Tegeltija.

Navodi da je BiH uporedo s COVAX mehanizmom pristupila EU mehanizmu nabavke vakcina, kroz koji je ugovoreno 890.000 doza vakcina, te da se cijena vakcine kreće oko deset dolara.

Dodaje da su utvrđene prioritetne grupe za vakcinaciju, a to su zdravstveni radnici, pomoćno medicinsko osoblje, građani stariji od 65 godina s hroničnim bolestima i osoblje u ustanovama za smještaj starijih osoba.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'