Bosna i Hercegovina     | 11.01.2021. 16:56 |

Komisija usvojila Zbirno mišljenje o finansijskoj reviziji institucija BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. januara (FENA) -  Na sjednici Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojeno je Zbirno mišlјenja o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2019. godinu, koje će, s prijedlozima zaklјučaka i prilozima, biti upućeno Domu naroda PSBiH na izjašnjavanje.

Prilozi i prijedlozi zaključaka odnose se na institucije koje su dobile „pozitivno mišljenje“, „pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje“, te na institucije koje su dobile „mišljenje s rezervom“ i „mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje“.

Komisija je usvojila Izvještaj o dodijelјenom tekućem grantu „Sufinansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti prevencije HIV-a i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Članovi Komisije usvojili su i Izvještaj o namjenskom utrošku grant sredstava u oblasti nauke i kulture za 2018. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo civlinih poslova BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o delegatskoj inicijativi Zlatka Miletića kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da na osnovu člana 7. Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, donese odluku o visini osnovice za obračun plaće zaposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine za 2021. godinu (minimalan iznos od 535,50 KM koliko je iznosila prije prvog smanjenja 2008. godine).

Također, ovom inicijativom se nalaže uspostava ekonomskog i socijalnog dijaloga sa sindikatima u institucijama BiH i potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatima, kao i da u skladu sa članom 9. Zakona o štrajku u institucijama BiH, u neposrednim pregovorima sa sindikatom preduzme hitne mjere kako bi postavlјene zahtjeve riješili sporazumno na obostrano zadovolјstvo i korist, kako bi se popravio egzistencijalni status zaposlenih u institucijama BiH.

Usvojen je zaključak kojim Komisija traži od Ministarstva finansija i trezora BiH mišljenje o predloženoj inicijativi, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo