Ekonomija     | 12.01.2021. 10:32 |

Inicijativa za Bjelašnicu i Igman-Apel protiv zatvaranja skijališta zbog covida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Inicijativa za Bjelašnicu i Igman uputila je otvoreno pismo Kriznom štabu Kantona Sarajevo, Vladi KS te Ministarstvu zdravstva KS u kojem apeliraju da se ne zatvaraju skijališta usljed epidemiološke situacije.

- Potpuno svjesni epidemiološke situacije i pažnje koju zahtijeva, vjerujemo kako su upravo planine: skijanje, sankanje, šetnja i općenito boravak na čistom zraku izvor fizičkog i psihičkog zdravlja. Stoga smo duboko ubijeđeni da bi zatvaranje skijališta na Bjelašnici i Igmanu bio apsolutno kontraproduktivan potez. Umjesto boravka na skijalištu, gdje svakog dana i s puno pažnje i sami radimo na poštivanju mjera, održavanju distance i nošenja bandana, potkapa ili maski, masa svijeta bi preselila u gradske zatvorene prostore; tržne centre, prodavnice, dječije igraone… A tu, vjerujemo da se slažete, mogućnost zaraze je daleko veća - navode iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Mišljenja su da je skijanje najsigurniji sport budući da je individualan te da jedini kontakti među skijašima mogu biti na liftovima i u redovima pred liftovima.

- Firma KJP ZOI84 je taj segment uredno organizirala da na šestosjedu mogu sjediti maksimalno tri osobe, a na dvosjedu i tzv. sidru samo jedna osoba, s urednim razmakom između svake sobe, te ograđene pasaže pred liftovima čime je onemogućen bliski kontakt skijaša. S obzirom na to da kao jedan od ključnih argumenata za eventualno zatvaranje ski-centra Bjelašnica-Igman navodite primjer evropskih skijališta, sa kojih se širila zaraza Covid-19, koncept ski-centra Bjelašnica je sasvim drugačiji, budući da nema after-ski partija i gondola zatvorenoga tipa, koji bi bili potencijalno opasni i sa kojih se i širila zaraza, a ne sa staza i liftova - ističu iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman.

Naglašavaju da se eventualnim zatvaranjem skijališta neće postići apsolutno ništa.

- Samo bi se potaklo veće okupljanje građana u gradskoj sredini, posebno u zatvorenim prostorima. Također, ubijeđeni smo da bi i većina skijaša sa Bjelašnice okrenula se Jahorini, koja već odavno radi u punom kapacitetu, i koja je, sasvim sigurno, manje Covid-19 sigurna, pa bi time dobili samo kontraefekat - kaže se u otvorenom pismu.

Iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman navode da dovoljno govori o tome koliko se poštuju propisane mjere i zapisnik Kantonalne uprave za inspekcijske poslove sačinjen 11. januara 2021. o stanju na skijalištu: "...Ispred dvosjeda nije bilo gužvi, svi prisutni su držali propisanu distancu. Postavljene su mjere za suzbijanje Covida 19 na vidljivom mjestu. U prilogu sačinjena fotodokumentacija dvosjeda i drugih liftova koji su postavljeni na skijalištu. Sva mjesta u dijelu skijališta su ispoštovali Covid-19 uslove".

- Molimo vas da prije bilo kakve drakonske mjere još jednom dobro promislite o kontraefektima koje možete izazvati po zdravlje. U ime Inicijative dodatno ćemo animirati naše članove i sugrađane na maksimalnom poštovanju svih propisanih mjera i svođenju rizika na najmanju moguću mjeru, a vjerujemo da je upravo takva na planini - poručili su iz Inicijative za Bjelašnicu i Igman. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo