Bosna i Hercegovina     | 12.01.2021. 11:43 |

Tegeltija: Uklanjanje crkve u Konjević Polju u proljeće ove godine

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) na današnjoj sjednici postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD) zbog čega vlasti bh. entiteta Republika Srpska još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Istakao je da je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je u tom slučaju povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali da ta nepravda i dalje traje.

- U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava - naveo je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije koronavirusa i bit će nastavljen u proljeće ove godine.

- Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava - kazao je Tegeltija.

Bećirović je replicirao da je krajnje vrijeme da se počne poštovati i Ustav BiH i presude Evropskog suda za ljudska prava jer je to interes svih.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana