Bosna i Hercegovina     | 12.01.2021. 14:02 |

Dom naroda BiH usvojio Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici su usvojili Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće, te Prijedlog izmjena i dopuna Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Također, usvojen je i Izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za 2019. godinu, koji je podnijela Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) istakao je u raspravi koja je prethodila glasanju da je susjedna Hrvatska odlučila da gradi odlagalište nuklearnog otpada u blizini granice s BiH, zbog čega struka upozorava da je 300.000 bh. građana direktno ugroženo.

Direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Emir Dizdarević naveo je da je u oktobru prošle godine formiran pravni i ekspertni tim za to pitanje.

- Seizmolozi, geolozi, građevinski inžinjeri, profesori i dva međunarodna stručnjaka će pratiti sve što radi Hrvatska i tražiti da u zahvat mikrolokacije budu uključeni i naši stručnjaci. Oba tima će podnijeti izvještaj Vijeću ministara BiH u ovom mjesecu - pojasnio je Dizdarević.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić izjavio je da bi uz dobronamjeran pristup organima Hrvatske i uz obostrano razumijevanje oni mogli pronaći drugo rješenje, obzirom da se sada pokazalo da je to područje nesigurno i s aspekta zemljotresa.

Dom naroda je usvojio i Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!