Svijet     | 12.01.2021. 15:08 |

Bugarska vratila u Italiju nelegalno uvezeni tekstilni otpad

FENA Internet

SOFIJA, 12. januara (FENA) - Skoro 23 tone tekstilnog otpada, koji je nelegalno uvezen u Bugarsku, vraćeno je u Italiju 7. januara, saopćilo je ministarstvo okoliša u ponedjeljak.

To je omogućeno zahvaljujući saradnji između nacionalnog koordinacijskog centra s ministarstvom okoliša, saobraćajnih vlasti dvije zemlje, tužilačkoj službi u Vidinu, ministarstvu unutrašnjih poslova i graničnoj policiji.

U maju 2020., granična policija na Dunavskom mostu 2 u Vidinu podigla je uzbunu zbog isporuke bugarske kompanije. Inspekcija ekoloških službi pronašla je 22,72 tona nelegalnog tekstilnog otpada koji potiče iz Italije.

Isporuka je proglašena nelegalnom na osnovu Pravila 1013/06 o isporuci otpada. Ona će biti vraćena švicarskoj kompaniji odgovornoj za transport roba italijanske kompanije koja je označena kao izvor otpada.

Od početka rada nacionalnog koordinacijskog centra u februaru 2020. do novembra 2020., nelegalni transport otpada opao je s 11,62 posto na 2,85 posto, saopćilo je ministarstvo, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana