Bosna i Hercegovina     | 12.01.2021. 14:43 |

Dom naroda BiH usvojio Izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojio je Izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 74 institucije BiH za 2019. i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2019.

Delegatkinja Kluba srpskog naroda Dušanka Majkić (SNSD) prethodno je navela da je Ured dao pozitivno mišljenje za 21 instituciju, pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje za 44 institucije, mišljenje s rezervom za dvije institucije, te mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje za sedam institucija.

Dodala je da se na kraju izvještaja nalazi 17 sistemskih mjera koje bi uticale na otklanjanje primjedbi revizije.

- Kada bi Vijeće ministara jednom odlučilo da raspravlja o revizorskim izvještajima i kad bi donijelo odluku da otklone glavne uzroke za ovakvo stanje postigli bi značajan napredak - rekla je Majkić.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) istakao je da je kao glavna slabost u izvještaju navedeno da je finansiranje institucija BiH u cijeloj 2019. godini vršeno putem odluka o privremenom finansiranju.

Dodao je da je potcrtano da je takvo neblagovremeno usvajanje budžeta, uz postojanje značajnih slabosti, dodatni teret institucijama i povećava rizik od neefikasnog i nedjelotvornog poslovanja.

Izvještaj je pokazao da je ukupno izvršenje budžeta za 2019. godinu u revidiranim institucijama BiH iznosilo 861.028.800 KM. Izvršenje budžeta institucija BiH koje su za svoje poslovanje dobile čisto pozitivno mišljenje i pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje iznosi 458.180.908 KM ili 53 posto izvršenja budžeta.

Izvršenje budžeta institucija BiH koje su dobile mišljenje s rezervom i mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje iznosi 370.248.899 KM ili 43 posto ukupnog izvršenja. Ukupno izvršenje budžeta institucije BiH kod koje se Ured za reviziju suzdržao od davanja mišljenja (Obavještajno-sigurnosna agencija) iznosi 32.598.993 KM ili četiri posto izvršenja budžeta.

Ured za reviziju je kroz pojedinačne izvještaje finansijske revizije za 2019. godinu institucijama BiH dao 483 preporuke.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana