Bosna i Hercegovina     | 12.01.2021. 14:54 |

Završena sjednica Doma naroda BiH bez podrške za inicijative delegata Bećirovića

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Davanjem saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma okončana je današnja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prije kraja sjednice delegati su odbili nekoliko inicijativa koje je predložio delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović (SDP) od kojih se jedna odnosi na zahtjev prema Vijeću ministara koje bi u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o zaštiti vode za ljudsku potrošnju u Bosni i Hercegovini.

Kako je napomenuo u pitanju je veoma važna oblast koja treba biti zakonski definirana podsjećajući na nedavni događaj kada su tone smeća Drinom doplivale do hidroelektrane u Višegradu napravivši ekološku katastrofu.

Osim te nije usvojena ni inicijativa Bećirovića kojom je trebalo biti zaduženo Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru dostavi cjelovitu analizu o uspostavljenim paralelnim vezama Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s posebnim osvrtom na poštivanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

Delegatsku podršku nije dobila ni njegova inicijativa kojom je također trebalo biti zaduženo Vijeće ministara BiH da u roku od šest mjeseci u parlamentarnu proceduru uputi Strategiju prevencije genocida u Bosni i Hercegovini.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'