Svijet     | 12.01.2021. 16:33 |

Ruski sudac traži zatvorsku kaznu za Alekseja Navalnog

FENA Internet

MOSKVA, 12. januara (FENA) - Ruski sudac u utorak je zatražio da kritičar Kremlja Aleksej Navalny bude osuđen na zatvorsku kaznu u odsustvu jer je prekršio odredbe uslovne kazne koju je ranije služio, i zbog ostalih prekršaja, pokazali su sudski dokumenti u utorak.

Navalny, jedan od vodećih kritičara predsjednika Putina, prebačen je avionom u Njemačku u augustu prošle godine nakon što se onesvijestio u avionu, u onome što Njemačka i druge zapadne zemlje navode da je bio pokušaj njegovog ubistva nervnim agensom novičok.

Ruska Savezna zatvorska sluzžba (FSIN) prošlog mjeseca mu je naredila da se odmah vrati avionom iz Njemačke, gdje se oporavljao, i da se prijavi njenom moskovskom uredu, ili će biti zatvoren ukoliko se ne vrati na vrijeme.

Služba ga je optužila da je izbjegao uslovnu kaznu koju služi pod presudom koja datira iz 2014., i izbjegavanje nadzora ruskih krivičnih inspekcijskih vlasti. Navalni tvrdi da je prvobitna presuda protiv njega bila politički motivirana.

U utorak je sudska baza podataka pokazala da su vlasti zatražile da uslovna kazna bude poništena, otvarajući mogućnost zatvorske kazne umjesto toga.

-  Putin je tako bjesan što sam preživio trovanje da je naredio FSIN-u da me tuži sudu i da moja uslovna kazna bude preinačena u zatvorsku – objavio je Navalny u tweetu.

Njegova glasnogovornica Kira Jarmiš optužila je ruske vlasti da pokušavaju zastrašiti Navalnog kako se ne bi vratio u Rusiju, iako on namjerava da se vrati u zemlju i učestvuje na parlamentarnim izborima u septembru naredne godine.

Ruske vlasti tvrde kako nema  nikakvih dokaza da je on otrovan i negirale su da su mu pokušale naškoditi. Kremlj je saopćio da Navalny može da se vrati u Rusiju bilo kada poput bilo kojeg ruskog građana, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije