Bosna i Hercegovina     | 13.01.2021. 11:15 |

Krug 99: Poduzeti mjere kako se ne bi spriječilo ostvarivanje interesa BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. januara (FENA) - Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 izrazila je zabrinutost nakon što su Hrvatska, Italija i Slovenija dogovorile proglašavanje privrednog pojasa na moru, a ministarstva vanjskih poslova BiH, Crne Gore i Albanije u procesu pregovora tek su obaviještena.

Kako je najavljeno, Hrvatska će nakon trilateralnog ministarskog sastanka sa Slovenijom i Italijom u januaru proglasiti isključivi privredni pojas na Jadranskome moru, što su ove zemlje, članice Evropske unije, već dogovorile.

Iz Kruga 99 pojašnjavaju da se polazi od toga da ukoliko na moru ima prostora, obalne države su slobodne po internacionalnom pravu jednostrano svojim aktima proglasiti privredni pojas i odrediti opseg svojih suverenih prava u tome dijelu mora, ali u skladu s UN Konvencijom o pravu mora iz 1982. godine.

Taj pojas za Hrvatsku donosi dva nova prava i to podizanje umjetnih otoka, naprava i uređaja, stalnih platformi i sličnih umjetnih naprava koje imaju svoje "zone isključenja" oko sebe radi sigurnosnih razloga te pravo korištenja snage mora, vjetra i morskih struja u ekonomske svrhe.

- I s januarskim italijanskim proglašenjem isključivoga privrednog pojasa to bi značilo da Jadran više neće imati internacionalne vode, bar u dijelu mora u kojem bi Bosna i Hercegovina plovnim koridorom imala izlaz na otvoreno more i ostvarivala pristup preko Neretvanskoga i Korčulanskoga kanala - pojašnjavaju u saopćenju.

Međutim, vjerovatno će se još za neko vrijeme otvoreno more naći na dijelu južnoga Jadrana, budući da nema podataka da su Crna Gora i Albanija do sada proglasile svoje isključive ekonomske zone ili samo neka suverena prava u južnome Jadranu.

Osnovnih namjera uvođenja pojasa, i s jedne i s druge strane Jadrana, je njegova zaštita u smislu da ribarski brodovi trećih država ne bi mogli više uplovljavati u najveći prostor jadranskog mora radi izlova ribe i drugih morskih vrsta bez dozvole kako ove dvije države, tako i organa Evropske unije.

Međutim, u Krugu 99 smatraju da će se to posebno negativno odraziti na države koje također svojom obalom izlaze na ovo poluzatvoreno more, poput BiH, Albanije i Crne Gore, ali i na sve druge države u odnosu na EU.

- Jasno je da BiH plaća cijenu neraščišćenih odnosa s Hrvatskom u zaštiti njezinih državnih interesa o pitanju mora na čemu se nije ništa produktivno učinilo u posljednjih 20 godina - ocjena je Asocijacije Kruga 99.

Zbog toga su pozvali Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da poduzmu adekvatne mjere kako ovaj čin Hrvatske i Italije ne bi sprečavao BiH u daljem ostvarivanju legitimnih interesa prema općem internacionalnom pravu, odnosno prema UN Konvenciji o pravu mora.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo