Svijet     | 13.01.2021. 10:39 |

Zastupnički dom danas glasa o opozivu predsjednika Donalda Trumpa

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 13. januara (FENA) - Budući da se najmanje pet Republikanaca pridružilo pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog napada na američki Capitol, Demokrate u Zastupničkom domu su spremni za historijsko glasanje koje će pokušati ukloniti predsjednika s funkcije.

S preostalih osam dana u Trumpovom mandatu, Zastupnički dom će danas glasati o članku o opozivu optužujući ga za poticanje pobune u govoru njegovim pristalicama prošle sedmice prije nego što je rulja upala u Capitol, prilikom čega je pet ljudi izgubilo život, prenosi Reuters.

Demokrate će nastaviti sa svojim zahtjevom i glasati o opozivu nakon što je Pence u utorak navečer odbio da se pozove na 25. amandman američkog Ustava za uklanjanje predsjednika Trumpa sa funkcije.

- Ne vjerujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu s našim Ustavom - rekao je Pence u pismu predsjednici Doma Nancy Pelosi.

Unatoč pismu, Dom je donio rezoluciju kojom je službeno pozvao Pencea da djeluje.

Konačni rezultat glasanja je 223 za i 205 protiv.

Za to vrijeme, Trumpov željezni pritisak na njegovu stranku pokazivao je daljnje znakove slabljenja jer su barem četvorica Republikanaca, uključujući člana vodstva Doma, izjavili da će glasati za njegov drugi opoziv - mogućnost s kojom se nije suočio niti jedan predsjednik prije Trumpa.

- Nikad nije došlo do veće izdaje predsjednika Sjedinjenih Država njegovom uredu i zakletvi Ustavu – izjavila je kćerka bivšeg republikanskog potpredsjednika Dicka Cheneya i jedna od liderki Republikanske stranke u Zastupničkom domu.

Ona je rekla da će glasati za opoziv predsjednika dodajući da je Trump "poticao svoje pristalice, doveo ih u Capitol i zapalio plamen nereda".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana