Regija     | 13.01.2021. 17:12 |

Nužno osnažiti upravljanje razvojem i planiranjem prostora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. januara (FENA) - Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine objavilo je zaključke 2. konferencija o urbanom planiranju i regionalnom razvoju, održane u online formatu 15. i 16. oktobra prošle godine pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Učesnici su na osnovu prezentiranih referata ocijenili da je neophodno osnažiti upravljanje razvojem i planiranjem prostora s obzirom na značenje prostora i okoline za razvoj društva u cjelini. 

Gradovi i regije danas se susreću s nizom izazova povezanih sa zaštitom okoliša i adaptacijom klimatskim promjenama, ali i sa društveno-ekonomskim izazovima.

Prisutna je i polarizacija između brzorastućih regija i gradova te onih u kojima su na djelu degenerativni procesi opadanja društvene i ekonomske aktivnosti i gubitak stanovništva.

Izrada i provođenje politika urbanog razvoja na svim teritorijalnim nivoima je izazov.
Internacionalni dokumenti kao što su Agenda 2030, Nova urbana agenda, Međunarodne smjernice za urbanističko i prostorno planiranje, Lajpciška povelja, Urbana agenda Evropske unije, Teritorijalna agenda itd., podstiču hitno donošenje dokumenata urbanog razvoja i implementaciju smjernica, suglasni su učesnici oktobarske konferencije.

Također su naveli da planerska praksa Bosne i Hercegovine mora pratiti promjene na globalnom nivou i da je stoga neophodno donijeti strategiju urbanog razvoja na državnom nivou, kao inovativni dokument u oblasti urbanog razvoja, a u skladu s preporukama Ujedinjenih naroda i Evropske unije.

Taj dokument bio bi osnova za donošenje dokumenata na nivou eniteta, Distrikta Brčko, kantona i općina.

Kako je urbani razvoj grada kontinuirani razvojni proces, treba imati planove dugoročnog razvoja grada, transparentan sistem planiranja i odlučivanja, kao i sistem odgovornosti. Mora biti jasna uloga vlasti, a one moraju upravljati prostorom i voditi procese prostornog planiranja.

Važno je uspostavljanje mehanizma kontrole u toj oblasti i vršenje kontinuiranog  monitoringa implementacije planova, a u procesu planiranja, uključivanje interdisciplinarnih timova vanjskih, nezavisnih stručnjaka.

Ukoliko je loše upravljanje prostorom i ako ne postoji jasan i trasparentan sistem nadzora, lako i brzo dolazi do spornih promjena urbanističkih planova: primjerice, mijenjanjem namjena zemljišta u građevinsko, višestruko se povećava njegova vrijednost, nepoštivanjem ranije definiranih parametara višestruko se povećavaju kapaciteti objekata, uzurpiraju se zelene i poljoprivredne površine, gradi se na lokacijama koje bi morale biti rezervisane za javne sadržaje, ne vodi se briga o javnom interesu, prilagođavaju se propisi spekulativnoj gradnji itd.

Neophodno je slijediiti jasne globalne i evropske okvire, smjernice i preporuke za dostizanje kvalitetnog okruženja i mora se uspostaviti urbanizam koji donosi
rješenja na bazi znanja, gdje će investitori i ostali učesnici, a posebno lokalna zajednica, u razvoju grada podržati dostizanje visokog kvaliteta života i estetski izgled grada, naveli su između ostalog učenici oktobarske konferencije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo