Svijet     | 13.01.2021. 17:16 |

Italijanska vlada pred kolapsom uoči konferencije za novinare Mattea Renzija

FENA Internet

RIM, 13. januara (FENA) – Italijanska vlada u srijedu je visila o koncu uoči konferencije za novinare bivšeg premijera Mattera Renzija, koji je zaprijetio da će povući svoju malu centrističku stranku iz vladajuće koalicije, izazivajući njen kolaps.

Renzi će održati konfrerenciju za novinare u 17.30 sati po srednjoevropskom vremenu. On nije objavio razlog obraćanja javnosti, ali brojni posmatrači vjeruju da će on iskoristiti tu priliku da objavi ostavku dvoje ministara iz njegove stranke Italia Viva.

Takav potez izazvao bi haos u Italiji dok se bori da suzbije pandemiju koronavirusa. Podrška Italia Viva u parlamentu ključna je za opstanak koalicije predvođene anti-establishment pokretom Pet zvijezda i Demokratskom strankom (PD) lijevog centra.

Danas su Pet zvijezda i PD ponovili apel Renziju da očuva koalicijsku vladu.

- Ja ne odustajem, (čelnik PD Nicola) Zingaretti ne odustaje, moramo učiniti sve što možemo da spasimo ovu koaliciju – izjavio je u televizijskom intervjuu senatski čelnik PD Andrea Marcucci, koji se smatra blizak Renziju.        

Dok se pregovori iza pozornice nastavljaju, premijer Giuseppe Conte sastao se s predsjednikom Sergiom Mattarellom, vrhovnim arbitrom italijanske politike, kako bi ga izvijestio o trenutnim dešavanjima.

Italia Viva, koja ima podršku manje od tri posto glasača i bori se da ostane relevantna, neravnopravan je partner Conteu od formiranje njegove vlade u 2019. a napetosti su se pojačale u posljednjim sedmicama.

Renzijeve primjedbe prvobitno su bile usmjerene na Conterove planove potrošnje milijardi eura koje je obećala Evropska unija za oživljavanje posrnule italijanske ekonomije.

Nacrt italijanskog “Plana oporavka” nudi premalo za zdravstvene službe, kulturu i infrastrukturne projekte, tvrdi Renzi, i treba ga nadzirati grupa neizabranih eksperata za koju on kaže da predstavlja uvredu za parlament.

Plan je konačno odobrila vlada u utorak navečer, i Renzi je izjavio u televizijskom intervjuu da je njegova konačna verzija “korak naprijed” i da udovoljava nekim od njegovih zahtjeva. On je kasnije, ipak, izrazio ostale političke pritužbe i insistirao je da se Italija treba prijaviti za kredit iz fonda pomoći eurozone, poznatog kao Mehanizam evropske stabilnosti (ESM) kako bi pomogao njenoj zdravstvenoj službi.

Conte i Pet zvijezda saopćili su u utorak da bi, ukoliko Italia Viva povuče svoje ministre iz vlade, novi sporazum s Renzijem bio nemoguć, očigledno odbacujući opciju restruktuiranja vlade s istom većinom, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo