Bosna i Hercegovina     | 14.01.2021. 10:12 |

Sindikat - Apel za zaštitu radnika u šumarstvu zbog niskih temperatura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) – Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira BiH, zbog nepovoljnih vremenske uvjete i niske temperature koje su  najavljene u naredim danima u  Bosni i Hercegovini, upućuje apel poslodavcima za primjenu mjera sigurnosti i zdravlja na radu u uvjetima niskih temperatura sa zahtjevom da se pridržavaju Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, kolektivnih ugovora, kao i  podzakonskih propisa iz oblasti zaštite na radu uključujući i propise iz oblasti zaštite na rada u šumarstvu.

- Apelujemo na poslodavce u šumsko-privrednim društvima, privatne poslodavce čiji su radnici angažovani u sječi, ali i druge poslodavce čiji radnici su izloženi vanjskim uticajima ili rade u hladnim prostorijama i halama koje se nezagrijavaju da uvedu preventivne mjere na radu u uvjetima niskih temeratura i padavina, primjene odgovarajuću organizaciju rada u društvu  i  adekvatne mjere  sigurnosti i zaštite zdravlja radnika na radu, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, koji obavljaju poslove na otvorenom - navodi se u saopćenju SSŠPDP BIH.

Upozoravaju, da rad na otvorenom u nepovoljnim  klimatskim uvjetima  i niskim temperaturama, kao i nedovoljno zagrijanim prostorima može dovesti do povećane opasnosti od povreda na radu i bolesti u vezi s radom.

Hladnoća uzrokuje smanjenje mentalnih i fizičkih sposobnosti zbog gubitka osjetljivosti i spretnosti prstiju što povećava rizik od nastanka povreda na radu, a efikasnost rada u takvim uvjetima je na izuzetno niskoj razini. U ovakvim uvjetima radnici su dodatno izloženi riziku radnog mjesta.

- Predlažemo primjenu preraspodjele radnog vremena u skladu sa Zakonom i kolektivnim ugovorima, a za radna mjesta gdje nije moguće uvesti preraspodjelu radnog vremena, da se primjene adekvatne mjere sigurnosti i zaštite na radu, radnicima obezbjedi adekvatna oprema, tople prostorije, topli  napitci, češće pauze i drugi uvjeti, kako bi se smanjili štetni uticaji i rizik po zdravlje i život radnika, saopćeno je Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo