Svijet     | 14.01.2021. 10:00 |

Xinhua -Pored Wuhana istraživanja provoditi i na drugim mjestima u svijetu

FENA Internet

PEKING, 14. januara (FENA) - Međunarodni tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stigao je danas u kineski Wuhan, prenosi Xinhua.

Tim za ispitivanje porijekla novog koronavirusa provest će zajedničko istraživanje s kineskim naučnicima.

Ugostivši tim WHO-a, Kina je pokazala svoju otvorenu podršku za naučno i na činjenicama utemeljeno praćenje porijekla smrtonosnog virusa, kao i dugogodišnju predanost zemlje saradnji s međunarodnom zajednicom na zaustavljanju pandemije.

Kina još od izbijanja pandemije uzrokovane koronavirusom blisko sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). U februaru i julu prošle godine Peking je dva puta pozvao stručnjake WHO-a da zajedno rade na pronalaženju porijekla koronavirusa. U oktobru je kineska strana postigla dogovor o sastavu međunarodnog stručnog tima, a stručnjaci s obje strane u konstantnoj su komunikaciji od tada, navodi Xinhua.

Zajedničko istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije i Kine ni na koji način neće biti izmanipulirano istragom koja se temelji na pretpostavci krivnje u vezi s porijeklom virusa, već će udvostručiti zajednički napor obje strane da što bolje istraži virus i spriječi širenje zaraznih bolesti u budućnosti.

Takva zajednička istraživanja trebala bi se istovremeno provoditi na drugim mjestima širom svijeta kako bi se prikupilo što više podataka koji mogu dekodirati tajnu ovog smrtonosnog patogena, zaključuje u tekstu Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom