Bosna i Hercegovina     | 14.01.2021. 12:10 |

U Lukavcu se gradi spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen - obilježja za žrtve genocida u Srebrenici.

Radi se o prvoj fazi izgradnje spomen - obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

- Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen - obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati tu ideju, koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen - obilježja trajno ćemo vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih - istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je inicijativu načelnika Općine Edina Delića da se jedna ulica nazove 'Ulica žrtava genocida u Srebrenici'. Nakon toga pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola potrebnih za izgradnju spomen - obilježja.

- Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o spomen - obilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, posebno porodice žrtava, za podršku koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo da bismo i taj projekt završili u našoj općini - kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'