Svijet     | 14.01.2021. 13:18 |

Požar uništio kuće hiljada Rohinja izbjeglica u Bangladešu

FENA Internet

DHAKA,  14. januara (FENA) - Golemi požar proširio se kroz izbjeglički logor s Rohinjama u južnom Bangladešu u ranim jutarnjim satima u četvrtak, uništavajući kuće hiljada ljudi.

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) saopćila je da je više od 550 kuća koje su služile kao utočište za oko 3.500 ljudi ili potpuno ili  djelimično uništeno u požaru, kao i 150 prodavnica i drugih objekata koji pripadaju neprofitnoj organizaciji.

Fotografije i snimci dostavljeni Reutersu od Rohinja izbjeglica u logoru Nayapara prikazuju porodice, uključujući i djecu, kako prolaze kroz spržene gomile metala kako bi vidjeli mogu li išta spasiti iz svojih domova. Malo je, međutim, ostalo od logora, koji je postojao decenijama, osim betonskih stubova i ljuski nekoliko stabala.

- Blok E potpuno je izgorio. Ništa nije ostalo. Ništa nije spašeno. Oni su izgubili svu imovinu, sve je potpuno izgorjelo – izjavio je izbjeglica Mohammed Arakani. 

UNHCR je saopćio da će pružiti utočište, zimsku odjeću, tople obroke i drugu  vrstu pomoći, kao i medicinsku brigu za izbjeglice raseljene katastrofom u logoru u oblasti  Cox’s Baazar,u dijelu teritorije na jugoistoku Bangladeša koji graniči s Mijanmarom.

- Sigurnosni eksperti u kontaktu su s vlastima kako bi istražili uzrok požara - saopćila je UN-ova agencija, dodajući da nije javljeno o bilo kakvim žrtvama.

Mohammed Shamsud Douza, zamjenik zvaničnika bangladeške vlade zaduženog za izbjeglice, kazao je da je vatrogasna služba provela dva sata u borbi s požarom, ali da je njen rad ometen eksplozijama plinskih boca u kućama.

Kazao je da nije donijeta nikakva odluka o eventualnoj obnovi kuća ili o izmještanju izbjeglica na druge lokacije.

Bangladeška vlada izmjestila je nekoliko hiljada Rohinja na udaljeni otok posljednjih sedmica, uprkos protestima grupa za ljudska prava koje tvrde da je njihovo izmještanje bilo prinudno, što negiraju vlasti.

Više od milion Rohinja živi u logorima u južnom Bangladešu, od kojih je ogromna većina pobjegla iz Mijanmara pred okrutnom vojnom kampanjom za koju UN tvrdi da je izvedena s genocidnom namjerom, što Mijanmar negira.

Požar je uništio dio logora u kome su boravile Rohinje koje su pobjegle iz Mijanmara pred ranijom vojnom kampanjom, saopćile su izbjeglice.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo