Bosna i Hercegovina     | 14.01.2021. 14:56 |

VSTV nastavio rad na ažuriranju Mape ratnih zločina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. januara (FENA) - Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) zvanično je nastavilo putem Odjela za sudsku dokumentaciju i edukaciju Sekretarijata VSTV-a BiH rad na ažuriranju Mape ratnih zločina počevši od 1. januara 2020. godine.

Vijeće je 9. decembra 2019. godine potpisalo Memorandum o saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni Hercegovini, kojim je izvršena službena predaja Mape ratnih zločina VSTV-u BiH i time nastavljena dugogodišnja saradnja između VSTV-a BiH i Misije OSCE-a u BiH.

Pravosnažnost predmeta ratnih zločina se redovno prati, te se pristupa izradi sažetaka radi unosa u Mapu. Tokom godine urađeni su sažeci za 53 predmeta ratnih zločina, te je Mapa u potpunosti ažurna sa svim pravosnažno okončanim predmetima do danas.

Uporedo s izradom sažetaka, VSTV BiH nastoji da odgovarajuće pravosnažne presude ratnih zločina unese u Bazu sudskih odluka, kako bi svi predmeti ratnih zločina bili dostupni na jednom mjestu.

Preuzimanje Mape ratnih zločina je u skladu sa vizijom VSTV-a BiH da na jednom mjestu budu dostupne sve pravne informacije koje su relevantne kako za pravosuđe tako i za širu javnost. Mapa ratnih zločina je objavljenja na web stranici https://maparz.pravosudje.ba/ i ima za cilj stvaranje jasne percepcije javnosti o radu pravosuđa BiH na ovim predmetima.

Veća transparentnost bh. pravosudnog sistema je i zahtjev Evropske komisije, naročito u predmetima u kojima postoji veliki interes javnosti. Procesuiranje predmeta ratnih zločina predstavlja jedan takav segment rada pravosuđa, saopćeno je iz VSTV-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo